Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




System „COOL” w UE - wyniki raportu

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Podczas posiedzenia Rady Ministrów Unii Europejskiej, Komisja Europejska przedstawiła państwom...

Podczas posiedzenia Rady Ministrów Unii Europejskiej, Komisja Europejska przedstawiła państwom Wspólnoty wyniki raportu dotyczącego wykonalności rozszerzenia systemu oznakowania „COOL” na składniki mięsne we wszystkich przetworzonych produktach – poinformowała FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Kraje Unii Europejskiej są nadal podzielone co do rozszerzenia systemu. Za obowiązkowym oznakowaniem kraju pochodzenia składników mięsnych jest wiele państw, głównie Francja i Szwecja. Niemniej, niektórzy chcą, aby na etykiecie widniało konkretne państwo Unii Europejskiej lub kraj trzeci, a jeszcze inni opowiedają się za oznakowaniem „pochodzenie z UE/spoza UE”. Wśród państw unijnych znalazły się i takie, które preferują obecny system dobrowolnego znakowania, m.in. Wielka Brytania, Czechy i Belgia.
 
Według Komisji Europejskiej, konsumenci są zainteresowani wskazaniem pochodzenia mięsa, ale nie są przygotowani, aby ponosić dodatkowe koszty z tym związane.
 
Zdaniem ekspertów, w przypadku gdy przedsiębiorcy będą musieli wykazywać pochodzenie mięsa, będą bardziej selektywnie wybierać dostawców, a także zmniejszać liczbę pośredników oraz unikać stosowania mięsa drobnego i tłuszczu. Aby zapobiec nadużyciom, wiarygodność systemu będzie wymagała zintensyfikowania kontroli przez władze publiczne.
 
Zdaniem Komisji Europejskiej, dalsze działania dotyczące systemu COOL dla składników mięsnych, w tym przygotowanie aktów prawnych, powinny być rozważane na podstawie dyskusji Rady UE z Parlamentem Europejskim.
 

 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl