Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Indeks cen mięsa FAO spadł o 1% do 171 pkt.

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W maju indeks cen mięsa FAO zmalał o 1% w stosunku do kwietnia br., przez co osiągnął poziom...

W maju indeks cen mięsa FAO zmalał o 1% w stosunku do kwietnia br., przez co osiągnął poziom 171 punktów - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Indeks cen mięsa

Spadek ten wynika w dużej mierze z niższych cen eksportowych ze Stanów Zjednoczonych. Kształtowanie się tych cen ma duży wpływ na indeks, gdyż kraj ten jest jednym z czołowych eksporterów mięsa na świecie.

Na rynku globalnym notowane są także niewielkie obniżki cen wołowiny oraz mięsa owczego. Z kolei ceny drobiu i wieprzowiny utrzymały się na stabilnym poziomie. W odniesieniu do mięsa drobiowego duży wpływ na ceny miało pojawienie się ognisk ptasiej grypy w Stanach Zjednoczonych i związanych z tym ograniczeń w przywozie drobiu i mięsa drobiowego pochodzących z tego kraju.

Ceny wieprzowiny po zniżkach notowanych od czerwca 2014 r. utrzymują się aktualnie na stabilnym poziomie. Duży wpływ na to ma stabilizacja obserwowana w UE, która jest największym eksporterem mięsa na rynek światowy.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl