Indeks cen mięsa FAO spadł o 1% do 171 pkt.

W maju indeks cen mięsa FAO zmalał o 1% w stosunku do kwietnia br., przez co osiągnął poziom 171 punktów - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Indeks cen mięsa FAO spadł o 1% do 171 pkt.

Indeks cen mięsa

Spadek ten wynika w dużej mierze z niższych cen eksportowych ze Stanów Zjednoczonych. Kształtowanie się tych cen ma duży wpływ na indeks, gdyż kraj ten jest jednym z czołowych eksporterów mięsa na świecie.

Na rynku globalnym notowane są także niewielkie obniżki cen wołowiny oraz mięsa owczego. Z kolei ceny drobiu i wieprzowiny utrzymały się na stabilnym poziomie. W odniesieniu do mięsa drobiowego duży wpływ na ceny miało pojawienie się ognisk ptasiej grypy w Stanach Zjednoczonych i związanych z tym ograniczeń w przywozie drobiu i mięsa drobiowego pochodzących z tego kraju.

Ceny wieprzowiny po zniżkach notowanych od czerwca 2014 r. utrzymują się aktualnie na stabilnym poziomie. Duży wpływ na to ma stabilizacja obserwowana w UE, która jest największym eksporterem mięsa na rynek światowy.



Tagi:
źródło: