Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Ciągnik Steyr Multi
2020-03-12 -
SAMASZ - maszyny zielonkowe i komunalne
2014-09-16 -
NOWY Pług od odśnieżania DO TURA
2011-11-02 -
ŁADOWACZE DL AGRO Agromarket
2020-06-30 -
Nawóz Actipol EDTA Zn-15
2014-01-07
Wzrosła produkcja wołowiny w USA
W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych wzrosła najbardziej w porównaniu z innymi gatunkami mięsa – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja mięsa w USA
W analizowanym okresie Amerykanie wyprodukowali o 4% więcej wołowiny niż przed rokiem. Dla porównania w 2015 r. wytwórczość tego gatunku mięsa w USA obniżyła się do poziomu najniższego od dwóch dekad. Skok produkcji w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był wynikiem dwuletniej zwyżki pogłowia bydła oraz niskich cen pasz, co zachęciło farmerów do zwiększania wagi zwierząt. Zdaniem specjalistów amerykańskich ekspansja produkcji tego gatunku mięsa będzie kontynuowana w dalszej części roku oraz w 2017 r.
W br. wzrośnie ona być może o 5%, natomiast w przyszłym roku zwiększy się o dalsze 3%. Warto przypomnieć, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w USA zwiększyła się tylko o 0,3%, natomiast wytwórczość mięsa z kurczaków o 2%. W tym samym czasie produkcja mięsa owczego spadła o 2%, co było wynikiem kontynuacji redukcji pogłowia stada owiec w USA.