Liczba podmiotów zarejestrowanych do sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego aktualna na dzień 28 września 2015 r.
- Produkty pszczele nieprzetworzone - 5351
- Produkty rybołówstwa - 802
- Jaja konsumpcyjne - 906
- Mleko surowe i surowa śmietana - 156
- Tuszki drobiowe - 62
- Tusze zwierząt łownych - 66
- Tuszki zajęczaków - 10
- Żywe ślimaki lądowe określonych gatunków - 7
Łącznie zarejestrowanych zostało 7360 podmiotów.
Limity wielkości sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zaproponowane w oczekującym na podpis Ministra rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
1. Tusze indyków wraz z podrobami - 50 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 2500 sztuk;
2. Tusze gęsi wraz z podrobami - 500 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 10 000 sztuk;
3. Tusze innych gatunków drobiu niż ww. (np. kur, kaczek) wraz z podrobami - 200 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 10 000 sztuk;
4. Tusze zajęczaków wraz z podrobami - 100 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 5 000 sztuk;
5. Tusze grubej zwierzyny łownej wraz z podrobami - 10 000 kg rocznie;
6. Tusze drobnej zwierzyny łownej wraz z podrobami - 10 000 kg rocznie;
7. Żywe ślimaki lądowe określonych gatunków, np. Helix pomatia (ślimak winniczek) - 1 000 kg rocznie;
8. Mleko surowe albo mleko surowe i siara - 1000 litrów tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 52 000 litrów;
9. Surowa śmietana - 200 litrów tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 10 400 litrów;
10. Jaja drobiowe (np. kur, kaczek) - 2450 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 127 400 sztuk;
11. Jaja ptaków bezgrzebieniowych - 500 sztuk rocznie;
12. Produkty pszczele nieprzetworzone - nie określono;
13. Produkty rybołówstwa - nie określono.