Sprzedaż bezpośrednia. Najważniejsze zmiany

W dniu 1 października 2015 r. podpisano rozporządzenie rozszerzające możliwości sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego. Wprowadzono szereg ułatwień dla podmiotów, w tym rolników i pszczelarzy, prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego konsumentom końcowym oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego.

Sprzedaż bezpośrednia. Najważniejsze zmiany
Liczba podmiotów zarejestrowanych do sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego aktualna na dzień 28 września 2015 r.
 
- Produkty pszczele nieprzetworzone - 5351
- Produkty rybołówstwa - 802
- Jaja konsumpcyjne - 906
- Mleko surowe i surowa śmietana - 156
- Tuszki drobiowe - 62
- Tusze zwierząt łownych - 66
- Tuszki zajęczaków - 10
- Żywe ślimaki lądowe określonych gatunków - 7

Łącznie zarejestrowanych zostało 7360 podmiotów.

Limity wielkości sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zaproponowane w oczekującym na podpis Ministra rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej

1. Tusze indyków wraz z podrobami - 50 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 2500 sztuk;
2. Tusze gęsi wraz z podrobami - 500 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 10 000 sztuk;
3. Tusze innych gatunków drobiu niż ww. (np. kur, kaczek) wraz z podrobami - 200 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 10 000 sztuk;
4. Tusze zajęczaków wraz z podrobami - 100 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 5 000 sztuk;
5. Tusze grubej zwierzyny łownej wraz z podrobami - 10 000 kg rocznie;
6. Tusze drobnej zwierzyny łownej wraz z podrobami - 10 000 kg rocznie;
7. Żywe ślimaki lądowe określonych gatunków, np. Helix pomatia (ślimak winniczek) - 1 000 kg rocznie;
8. Mleko surowe albo mleko surowe i siara - 1000 litrów tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 52 000 litrów;
9. Surowa śmietana - 200 litrów tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 10 400 litrów;
10. Jaja drobiowe (np. kur, kaczek) - 2450 sztuk tygodniowo, za zgodą powiatowego lekarza weterynarii ww. limit tygodniowy może być przekroczony, pod warunkiem zachowania rocznego limitu, który wynosi 127 400 sztuk;
11. Jaja ptaków bezgrzebieniowych - 500 sztuk rocznie;
12. Produkty pszczele nieprzetworzone - nie określono;
13. Produkty rybołówstwa - nie określono.

 


Tagi:
źródło: