Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Ciągnik Steyr Kompakt
2020-03-13 -
Kleszcze do mocowania protez WG1240
2014-08-04 -
Kosiarka spalinowa NAC X510VHYB
2014-05-12 -
Piecyk na drewno Atika kafel biały – Thorma
2020-08-03
IJHARS o nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Z dniem 13 grudnia 2014 r. weszła w życie ustawa z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Zamiany w ustawie obejmą również producentów jaj, w związku z obowiązkiem jednorazowego zgłoszenia do IJHARS prowadzenia działalności w zakresie czynności typowych dla zakładu pakowania jaj.
Zmiany w ustawie mają również na celu objęcie rolników, którzy prowadzą działalność polegającą na znakowaniu i pakowaniu jaj, obowiązkiem zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi JHARS prowadzonej działalności, w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nowelizacja przepisów ustawy znosi obowiązek informowania przed każdą dostawą zainteresowanych państw członkowskich o podmiotach które uzyskały zwolnienie ze znakowania jaj oraz sankcję dla podmiotów, którym cofnięto zezwolenie, tj. 3 letni okres po którym możliwe było ponowne uzyskanie uprawnień.
Nowelizacja ustawy uwzględnia także zmiany dotyczące znakowania artykułów rolno-spożywczych. Od 13 grudnia 2014 r. zaczyna obowiązywać rozporządzenie (UE) 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które reguluje sposób oznakowania środków spożywczych.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych w drodze rozporządzenia wyznaczy laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (spośród laboratoriów GIJHARS) oraz określi przedmiot i rodzaj badań prowadzanych przez te laboratoria. Co pogłębi zaufanie kontrolowanych podmiotów do wyników badań laboratoryjnych oraz stosowanych metod.
