Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Pilniki do korekcji racic WG1340
2014-08-05 -
Ładowarki teleskopowe Weidemann 5080T
2020-08-11 -
Ładowacz czołowy TUR-4 Olimet
2020-03-12
IJHARS o nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Z dniem 13 grudnia 2014 r. weszła w życie ustawa z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Zamiany w ustawie obejmą również producentów jaj, w związku z obowiązkiem jednorazowego zgłoszenia do IJHARS prowadzenia działalności w zakresie czynności typowych dla zakładu pakowania jaj.
Zmiany w ustawie mają również na celu objęcie rolników, którzy prowadzą działalność polegającą na znakowaniu i pakowaniu jaj, obowiązkiem zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi JHARS prowadzonej działalności, w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nowelizacja przepisów ustawy znosi obowiązek informowania przed każdą dostawą zainteresowanych państw członkowskich o podmiotach które uzyskały zwolnienie ze znakowania jaj oraz sankcję dla podmiotów, którym cofnięto zezwolenie, tj. 3 letni okres po którym możliwe było ponowne uzyskanie uprawnień.
Nowelizacja ustawy uwzględnia także zmiany dotyczące znakowania artykułów rolno-spożywczych. Od 13 grudnia 2014 r. zaczyna obowiązywać rozporządzenie (UE) 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które reguluje sposób oznakowania środków spożywczych.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych w drodze rozporządzenia wyznaczy laboratoria referencyjne w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (spośród laboratoriów GIJHARS) oraz określi przedmiot i rodzaj badań prowadzanych przez te laboratoria. Co pogłębi zaufanie kontrolowanych podmiotów do wyników badań laboratoryjnych oraz stosowanych metod.
