Rynek produktów mleczarskich w Polsce (23-29.11.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 23 do 29 listopada 2015 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (23-29.11.2015)

Ceny na rynkach zagranicznych
 

Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na początku grudnia 2015 r. odnotowano zwyżkę cen większości produktów mleczarskich. Na aukcji, która odbyła się 1 grudnia 2015 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 009 USD/t, tj. więcej o 11% niż w poprzednim notowaniu (17.11.br.) i o 17% niż miesiąc wcześniej.

 

Za OMP otrzymywano 1 918 USD/t, a za PMP 2 260 USD/t, a więc to drożej odpowiednio o 4% i 5% niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 5–8% taniej niż przed miesiącem. Dalszemu spadkowi uległy z kolei ceny sera Cheddar. Na początku grudnia br. za ser ten otrzymywano 2 829 USD/t, a zatem o 2% mniej niż w połowie listopada br. i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena masła była wyższa o 6%, a PMP – o 1%, natomiast cena OMP była mniejsza – o 21%, a sera Cheddar – o 6%.

 

W Unii Europejskiej od początku 2015 r. przeciętne ceny masła oraz mleka w proszku utrzymują się na poziomie niższym niż rok wcześniej. W dniach 23–29.11.2015 r. za masło płacono 2,98 EUR/kg, tj. o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,2% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku tłuszcz ten był tańszy o 3%.

 
Odtłuszczone mleko w proszku w UE zbywano po 1,72 EUR/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 4% niż miesiąc wcześniej i o 11% niż przed rokiem. Unijna cena OMP w ostatnim tygodniu listopada 2015 r. była o 1,5% większa od ceny interwencyjnej. Za 1 kg pełnego mleka w proszku otrzymywano 2,24 EUR, tj. mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen sprzed roku PMP na rynku unijnym było tańsze o 6%.


Tagi:
źródło: