Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.05.2017)

Od początku 2017 r. dostawy mleka do skupu oraz ceny skupu utrzymują się na poziomie wyższym od notowanego rok wcześniej. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.05.2017)
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku unijnym, również w Polsce, ceny produktów mleczarskich wykazują tendencję wzrostową. Krajowe zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22–28 maja 2017 r. masło w blokach sprzedawały po 18,62 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem.
 
Cena masła konfekcjonowanego osiągnęła poziom 19,42 zł/kg, czyli większy o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż w porównywalnym okresie kwietnia br. W stosunku do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 69%, a masło w blokach – o 81%.
 
Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku krajowym proszkowniom płacono 7,53 zł, czyli więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,63 zł/kg i była niższa o 2% niż przed tygodniem, ale wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej. Cena OMP była większa o 7% od notowanej przed rokiem, a cena PMP – o 44%.
 
Za ser Gouda krajowi producenci otrzymywali 13,47 zł/kg, a za ser Edamski 13,68 zł/kg, w obu przypadkach to więcej o 2% niż tydzień wcześniej i odpowiednio o 3% i 5% niż w porównywalnym okresie kwietnia br. Wymienione gatunki sera podpuszczkowego dojrzewającego były o 38–39% droższe niż przed rokiem.
 
W Polsce w czwartym tygodniu maja 2017 r. masło w blokach było o 8,4% tańsze niż w UE, kiedy było to 485,20 EUR/100 kg, a odtłuszczone mleko w proszku - o 4,5% do 188,18 EUR/100 kg. Jednocześnie mniejsze niż w Polsce były unijne ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Gouda - o 2,3% do 314,39 EUR/100 kg i Edam o 3,5% do 315,14 EUR/100 kg.


Tagi:
źródło: