Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
PRZYCZEPA ROLNICZA T730/3 – 12T
2016-02-03 -
Łyżka prosta seria 300/400/500/600/700 AVANT
2012-01-05 -
Zgrabiarki karuzelowe Swadro
2014-02-27 -
Aplikator do zakiszania pasz FAAP 120
2013-05-07 -
Rozsiewacze do nawozów
2014-03-19
Dodatnie saldo w polskim handlu rolno-spożywczym wzrosło do 3,5 mld euro
W pierwszej połowie 2015 r. dodatnie saldo w polskim handlu rolno-spożywczym zwiększyło się w obrębie roku o 18% do 3,5 mld EUR. Poprawił się bilans handlowy we wszystkich działach, najbardziej w sektorze produktów przetworzonych pochodzenia roślinnego, surowców roślinnych oraz używek - podaje FAMMU/FAPA.
Polski handel rolno-spożywczy
W sektorze zwierzęcym wzrosła przede wszystkim wartość wysyłki mięsa drobiowego, wołowiny, przetworów mięsnych, jaj oraz ryb i przetworów rybnych. Dodatnie saldo w handlu mięsem czerwonym i drobiowym wzrosło. Ujemny bilans w handlu żywymi zwierzętami zmalał z uwagi na spory spadek importu trzody chlewnej. W sektorze roślinnym zaobserwowano kolejny raz dodatnie saldo handlowe. W pierwszym półroczu 2015 r. uległo ono dalszej poprawie, dzięki zwyżce eksportu zbóż i produktów przemiału, rzepaku, słodu, wyrobów cukierniczych, olejów i tłuszczów roślinnych oraz przetworów owocowych. Tym samym zmniejszył się sporo przywóz zbóż. Dodatnie saldo w handlu cukrem wydatnie wzrosło w wyniku obniżki importu. Ponownie zwiększył się dodatni bilans w obrotach handlowych używkami.
W polskim eksporcie dominowały produkty niskoprzetworzone
W polskim eksporcie rolno-spożywczym przeważały produkty niskoprzetworzone stanowiąc w pierwszej połowie br. 56,5% jego wartości. Towary wysokoprzetworzone miały 24,5% udział, a nieprzetworzone – 19%. W odniesieniu do pierwszej połowy 2014 r. udział wysokoprzetworzonych produktów w wysyłce łącznie wzrósł o 0,5 p.p., kosztem produktów niskoprzetworzonych. Wartość wywozu towarów niskoprzetworzonych była wyższa o 5%, wysokoprzetworzonych o 9%, a nieprzetworzonych o 7%.
W pierwszej połowie 2015 r. w sektorze zwierzęcym nastąpił 41% wzrost dodatniego salda w handlu mięsem czerwonym, przede wszystkim ze względu na wzrost wpływów z eksportu wołowiny o 17%. W analizowanym czasie zwiększyła się też wartość eksportu koniny o 8% oraz mięsa owczego i koziego o 28%, przy zniżce eksportu wieprzowiny o 4%. Dodatnie saldo w handlu mięsem drobiu wzrosło z kolei o 20%, dzięki większej wartości wywozu o 16%.
Czytaj dalej na następnej stronie...