Indeks cen przetworów mlecznych FAO drugi raz z rzędu w górę

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 173,8 punktu i nadal znajdywał się na najniższym poziomie od lipca 2010 roku Indeks ten był o niemal 18,4% mniejszy niż w tym samym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 213 punktów i o 1,5% niższy niż w lutym 2015 r. Jest to już dwunasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90 – zauważa FAMMU/FAPA.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO drugi raz z rzędu w górę

Indeks cen przetworów mlecznych FAO

Spadek indeksu związany jest głównie z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje. W zeszłym miesiącu szczególnie dynamicznie zmalały ceny cukru, łagodniej ceny zbóż, mięsa i olejów roślinnych, a w przypadku przetworów mlecznych odnotowano drugi z rzędu wzrost. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w marcu osiągnął poziom o 1,68% większy w odniesieniu do lutego i wynosił 184,9 punktu, co było drugą zwyżką po jedenastu miesiącach spadków.

 

Najbardziej dynamicznie zwyżki zanotowały ceny pełnotłustego mleka w proszku o 10,7%, nieco mniejsze w przypadku proszku odtłuszczonego o 7% i masła o 2,1%, a notowania serów odnotowały 3% spadek. Główną przyczyną nagłego wzrostu globalnych cen przetworów mlecznych jest spadek produkcji w Nowej Zelandii wywołany suszą w połączeniu z ograniczonymi dostawami z Australii.

 

Poza tym, zmniejszona jest także produkcja mleka w Unii Europejskiej – w celu uniknięcia lub minimalizowania przez państwa członkowskie kar z tytułu nadprodukcji w ostatnim sezonie kwotowym, który skończył się z dniem 31 marca 2014 r. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w trzecim miesiącu 2015 roku na poziomie o 34% mniejszym niż w analogicznym czasie 2014 r.

 

Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 2 miesiące 2015 r. wyniosła 177,81 punktu i była o 31,1% mniejsza niż w tym samym okresie 2014 roku. 9,2% obniżka cen cukru do najniższego poziomu od lutego 2009 r. odzwierciedla poprawy perspektyw upraw w głównych rejonach produkcji, a przede wszystkim w Brazylii, która jest największym globalnym producentem i eksporterem cukru.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: