| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - truskawki

Niemal każdy z nas czeka z niecierpliwością na zbiory tych pysznych owoców, a że sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią kulinarnych opowieści poświęconych tym owocom.

I wiesz, co jesz - truskawki
Truskawki nie tylko znane są ze wspaniałego smaku, ale posiadają również właściwości lecznicze, a także są źródłem wielu witamin i minerałów. Posiadają więcej witaminy C niż ma cytryna i grejfrut. Ponadto znajduje się w nich witamina A, B1, B2 oraz PP odpowiedzialna m.in. za regulację dotlenienia krwi, przez co zapobiega łączeniu się ciałek czerwonych.
 
Poza tym w 100 gramach truskawek znajduje się ok. 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A. Do tego, jedząc je, uzupełniamy niedobory makro- i mikroelementów. Truskawki zawierają także wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz mangan.
 
Owoce te najlepiej spożywać jest na czczo lub jako dodatek do jogurtu czy porannego musli. Można również konsumować je pod postacią dżemu, kompotów, suszone, choć najwięcej wartości odżywczych mają właśnie truskawki świeże. Posiadają włókna pokarmowe, zarówno te rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne, a także błonnik i enzymy, które skutecznie przyspieszają trawienie spożytych wcześniej tłustych potraw czy też słodyczy.
 
Poza tym, co jest niezwykle ciekawe, truskawki mają właściwości wybielające zęby oraz dobrze czyszczą zęby i odgrywają znaczącą rolę przy zapaleniach jamy ustnej i dlatego zaleca się mycie zębów właśnie truskawkami!
 
Ponadto owoce te wykazują się właściwościami antybakteryjnymi, wspomagają proces produkcji krwi, wzmacniają organizm, działają oczyszczająco w układzie krwionośnym oraz regulują wydzielanie żółci i pracę wątroby, wspomagają pracę nerek, chronią przed miażdżycą, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i neutralizują substancje toksyczne w niej zawarte. Stosuje się je również przy leczeniu grzybicy. Dlatego też polecane są artretykom, cukrzykom, reumatykom oraz osobom cierpiącym na niewydolność nerek, czy inne schorzenia nerek, jak i również anemikom czy osobom borykającym się z bezsennością.
 
Truskawki są niezastąpione w kosmetyce, gdyż maseczka z tych owoców nie tylko odświeża skórę, ale też ją nawilża. Natomiast tonik ma działanie wybielające, skutecznie zwalcza trądzik oraz łagodzi egzemę czy poparzenia słoneczne. Wpływają korzystnie na włosy przywracając im blask i zdrowy wygląd. Niemniej jednak należy pamiętać, że te owoce bardzo często uczulają. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na zastosowanie truskawki w kosmetyce:
 
Maseczka na twarz
 
Składniki:
  • kilka dorodnych truskawek
  • łyżka śmietany kremówki
Wykonanie: Truskawki pozbawić szypułek, umyć i oczyścić. Następnie owoce rozgnieść i wymieszać ze śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt na 15 minut, po czym zmyć ciepłą lub letnią wodą.
 
Maseczka na włosy pozbawione blasku
 
Składniki:
  • 30 dag truskawek
  • 1 szklanka miodu
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżka oleju migdałowego
Wykonanie: Truskawki pozbawić szypułek, umyć i oczyścić. Następnie zmieszać wszystkie składniki uzyskując jednolitą masę. Nałożyć na całą długość włosów. Po upłynięciu 20 minut spłukać letnią wodą.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: