| Autor: redakcja8

Targi Grüne Woche w Berlinie - podsumowanie

W dniach 16-25 stycznia 2015 w Berlinie odbyły się „Die Internationale Grüne Woche”. To jedne z największych na świecie targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. Organizowane są cyklicznie od 1926 roku na terenie Targów Berlińskich

Targi Grüne Woche w Berlinie - podsumowanie
Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"



Grüne Woche to także ekspozycje polskich firm, na których zwiedzający mogli posmakować wędlin, serów, ryb, pieczywa czy różnych przetworów. Zapoznać się można było także z ofertą turystyczną jak i kulturą ludową z województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, lubuskiego, łódzkiego, małopolskiego, śląskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego.

 
W dniach 15-17 stycznia 2015 roku targi odwiedziła oficjalna delegacja MRiRW z radcą generalnym - Zofią Krzyżanowską, która spotkała się z polskimi wystawcami, przedstawicielami władz polskich regionów obecnych na tym wydarzeniu. Ponadto polska delegacja ministerialna spotkała się z ministrem rolnictwa Macedonii Michaiłem Cvietkovem, wiceministrem rolnictwa Japonii Hisao Harihara, sekretarzem stanu Ministra Rolnictwa Szwecji Elisabeth Backteman oraz ministrem rolnictwa Ukrainy Ołeksijem Pawłenko.
 
Z kolei w dniu 17 stycznia br. na stoisku łotewskim odbyło się uroczyste przekazanie Polsce Chleba Pokoju w ramach projektu o tej samej nazwie, zapoczątkowanego w roku 2013 przez Republikę Federalną Niemiec, do którego przyłączyły się państwa dawnego bloku wschodniego. Chleb Pokoju został wypieczony w ramach kulminacyjnego wydarzenia projektu, a więc w dniach 30 września – 1 października 2014 r. w Berlinie, na pamiątkę 25-lecia upadku Muru Berlińskiego. Zboże wchodzące w jego skład, zostało zebrane ze wszystkich krajów partnerskich projektu włącznie ze zbożem uzyskanym z tzw. pasa śmierci oddzielającym swego czasu Berlin wschodni od zachodniego.
 
W ramach kontynuacji projektu i na prośbę jego niemieckiego koordynatora Stowarzyszenia „Chleb Pokoju”, polski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zadeklarował gotowość zorganizowania konferencji we wrześniu 2015 r., z udziałem wszystkich krajów partnerskich projektu.

W tym samym czasie w ramach projektu "Bałtycki Szlak Kulinarny’’ na stoisku Łotwy odbyła się degustacja polskiego chleba, wieprzowiny i piwa. Nasze krajowe produkty prezentowane były obok artykułów pozostałych państw bałtyckich biorących udział w projekcie.
 
Na targach "Grüne Woche" nie zabrakło ekipy redakcyjnej Portalu Gospodarz.pl. Zapraszamy do obejrzenia materiału video oraz zdjęć z naszego wyjazdu.
 

 



Tagi:
źródło: