| Autor: redakcja1

Handel zagraniczny wieprzowiną z Polski i UE w 2014 r.

Departament Rolnictwa USA (USDA) szacuje, że w 2014 r. nastąpi wzrost konkurencji na globalnym rynku wieprzowiny – informuje Agencja Rynku Rolnego.

Handel zagraniczny wieprzowiną z Polski i UE w 2014 r.
W 2013 r. do Polski przywieziono ponad 5,1 mln szt. trzody chlewnej, tj. o 34% więcej niż we wcześniejszym roku, przy czym przywóz prosiąt i warchlaków wyniósł 3,8 mln szt. - wzrost o 27%, a przywóz tuczników – 1,3 mln szt. - 84% zwyżka. Import asortymentu wieprzowego do Polski w 2013 r. również był na nienotowanym do tej pory poziomie – 802 tys. ton i był o 7% wyższy niż w 2012 r.
 
Import netto wyniósł 130 tys. ton odniesieniu do 160 tys. ton w 2012 r. Ujemne saldo wartościowe polskiego handlu zagranicznego produktami wieprzowymi ukształtowało się w granicach 379 mln EUR, podczas gdy w poprzednim roku wyniosło 374 mln EUR.
 
W styczniu 2014 r. z naszego kraju wysłano 56 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, czyli o 12% więcej niż w styczniu 2013 r. Do Polski sprowadzono 66 tys. ton tych produktów, a więc to 11% wzrost niż przed rokiem. W związku z rosyjskim embargiem na unijną wieprzowinę, od końca stycznia została wstrzymana polska wysyłka asortymentu wieprzowego na obszar Unii Celnej Białorusi, Rosji i Kazachstanu.
 
W lutym 2014 r. polski eksport mięsa wieprzowego był o 14% niższy niż przed rokiem. Nie było wysyłki do Unii Celnej Białorusi, Rosji i Kazachstanu. Zmalał również wywóz na Ukrainę - o 89%, do Japonii - o 41%, Korei Południowej - o 31% i Chin - o 19%. Jednocześnie zwiększył się polski eksport mięsa wieprzowego do większości państw UE, w tym na Słowację - o 38%, do Niemiec - o 29% i do Włoch - o 27%.
 
W okresie styczeń–luty 2014 r. wysyłka polskiego żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniosła 98 tys. ton, czyli o 1% mniej niż przed rokiem. Import tych przetworów osiągnął poziom 122 tys. ton i był o 8% wyższy niż w okresie pierwszych dwóch miesięcy 2013 r.
 
Deficyt polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowymi w okresie styczeń–luty br. wyniósł 24 tys. ton był o 9 tys. ton większy niż rok wcześniej. Ujemne saldo wartościowe opiewało na 58 mln EUR w stosunku do 37 mln EUR przed rokiem. Szacuje się, że w 2014 r. polski eksport wieprzowiny będzie niższy niż w 2013 r. Spadnie także import żywca i mięsa wieprzowego.


Tagi:
źródło: