| Autor: mikolaj

Prywatne przechowywanie wieprzowiny - najważniejsze informacje

Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że Komisja Europejska przedłożyła projekt rozporządzenia uruchamiającego mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny z zastosowaniem ustalonych z góry stawek dopłat.

Prywatne przechowywanie wieprzowiny - najważniejsze informacje

Dopłaty do prywatnego przechowywania  obejmują mięso dobrej jakości handlowej, spełniające następujące wymogi:

  • pochodzące z ubojni/zakładu rozbioru spełniających wymagania sanitarno- weterynaryjne określone w przepisach UE, tj. zatwierdzonego zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004,
  • pochodzące od zwierząt:
    • których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
    • utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
    • ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni, których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z   konieczności).

Zgodnie z projektem minimalna ilość wieprzowiny, jaka będzie mogła zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:

10 ton dla produktów bez kości,


15 ton dla pozostałych produktów.

Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny będzie:

  • złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję (wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu),
  • złożenie (w PLN) zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy, które zgodnie z projektem stanowi 20% kwoty dopłaty wynikającej z wniosku.

Umowna ilość wieprzowiny przeznaczona do przechowywania powinna zostać wprowadzona do chłodni w stanie świeżym, w ciągu 28 dni od daty zawarcia umowy z ARR. Wieprzowina może być dostarczona do chłodni partiami.

Uwaga: projekt rozporządzenia nie przewiduje możliwości wcześniejszego  wycofania wieprzowiny z mechanizmu z przeznaczeniem na wywóz poza obszar celny UE.

Rozporządzenie wejdzie w życie trzeciego dnia po jego publikacji.



Tagi:
źródło: