| Autor: mikolaj

Ustawa o ASF podpisana przez Prezydenta

W ubiegłym tygodniu Prezydent RP podpisał ustawę z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Specustawa zakłada wykup świń ze stref zagrożonych i przerób mięsa na konserwy, a następnie ich zakup przez instytucje państwowe.

Ustawa o ASF podpisana przez Prezydenta
5) produkty mięsne spełnią szczegółowe wymagania określone w przepisach wydanych na podstawie art. 4 przedłożonej ustawy;

6) przedmiot zamówienia powinien obejmować zapewnienie bezpieczeństwa i porządku publicznego, życia lub zdrowia ludzi lub wartość zamówienia będzie mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych.    

Ustawa wprowadza uproszczoną procedurę udzielenia zamówienia na dostawy produktów mięsnych, objętych przedmiotem ustawy. Udzielając zamówienia zamawiający został jednakże zobowiązany m.in. do zapewnienia przejrzystości postępowania i równego traktowania podmiotów zainteresowanych wykonaniem zamówienia.

Rodzaj produktów mięsnych oraz obszary, na których są położone gospodarstwa rolne utrzymujące zwierzęta objęte zakresem ustawy, biorąc pod uwagę m.in. aktualną sytuację epizootyczną lub liczbę świń w gospodarstwach rolnych, ustawodawca pozostawił do określenia, w drodze rozporządzenia, ministrowi właściwemu do spraw rolnictwa.

Po wejściu ustawy w życie, jednostki sektora finansów publicznych będą miały obowiązek udzielania w pierwszej kolejności zamówień na dostawy produktów z mięsa wieprzowego, w przypadku zamówień na dostawy takich produktów, obejmujących produkty pochodzące wyłącznie od świń utrzymywanych co najmniej 2 miesiące bezpośrednio przed ubojem w gospodarstwach rolnych położonych na obszarach objętych regulacjami związanymi z afrykańskim pomorem świń. Udzielenie zamówienia niezgodnego z powyższą dyspozycją będzie stanowiło naruszenie dyscypliny finansów publicznych.


Tagi:
źródło: