| Autor: redakcja1

Dalsze spadki cen zbóż w punktach skupu (10-17.05.2015)

Jak wynika z danych zaprezentowanych przez MRiRW, w dniach od 10 do 17 maja 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen większości analizowanych gatunków zbóż.

Dalsze spadki cen zbóż w punktach skupu (10-17.05.2015)

Ceny zbóż w punktach skupu

Towar

Rodzaj ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodniowa zmiana ceny
[%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

17.05.2015

10.05.2015

 

17.05.2015

10.05.2015

Pszenica

k.

677

678

-0,3

45,0

42,5

 

p.

650

652

-0,3

23,6

26,7

Żyto

k.

477

479

-0,5

1,6

1,7

 

p.

461

466

-1,1

0,5

0,8

Jęczmień

k.

568

574

-1,0

0,2

0,7

 

p.

563

551

2,3

4,1

2,7

 

b.

661

679

-2,8

1,5

1,4

Kukurydza

p.

573

574

-0,1

16,4

16

Owies

k.

420

453

-7,2

0,2

0,1

 

p.

420

nld

---

0,2

0,0

Pszenżyto

p.

514

520

-1,2

6,7

7,4

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane


Notowania zbóż
 

Ceny zbóż - w górę


Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż zaobserwowano jedynie w przypadku jęczmienia paszowego, który w ujęciu tygodniowym podrożał o 2,3%.
 

Ceny zbóż - w dół


W tym samym czasie obniżce uległy ceny owsa konsumpcyjnego, jęczmienia paszowego, pszenżyta, żyta paszowego, jęczmienia konsumpcyjnego, żyta konsumpcyjnego, pszenicy konsumpcyjnej i paszowej oraz kukurydzy. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z owsem paszowym, którego cena zmalała o 7,2%. Mniejsze spadki dotknęły ceny jęczmienia paszowego, pszenżyta, żyta paszowego, jęczmienia konsumpcyjnego, żyta konsumpcyjnego, pszenicy konsumpcyjnej i paszowej oraz kukurydzy, które potaniały odpowiednio o: 2,8%, 1,2%, 1,1%, 1%, 0,5%, 0,3%, 0,3% i 0,1%.

Ceny zbóż - czytaj więcej

Warto zauważyć, iż w strukturze obrotu, już tradycyjnie, największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa, odpowiednio: 45% i 23,6% (razem 68,6%) na dzień 17 maja 2015 r. Poza tym 16,4% transakcji dotyczyło kukurydzy. Jak zatem widać 85% transakcji w punktach skupu w Polsce związanych było z pszenicą i kukurydzą.



Tagi:
źródło: