| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie. Drożeją kukurydza i owies, tanieje żyto

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 22 do 29 maja 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż w skupie. Drożeją kukurydza i owies, tanieje żyto
Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa (oba rodzaje), kukurydzy, jęczmienia paszowego i pszenicy paszowej. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował owies konsumpcyjny, który podrożał o 3,5% do 599 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa paszowego - o 2% do 564 zł/t, kukurydzy - o 1% do 681 zł/t, jęczmienia paszowego - o 0,2% do 596 zł/t oraz pszenicy paszowej - o 0,1% do 655 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W tym samym czasie spadkowi uległy ceny jęczmienia (konsumpcyjnego i browarnianego), żyta (oba rodzaje), pszenicy konsumpcyjnej oraz pszenżyta. Najbardziej znaczące zniżki były związane z jęczmienia konsumpcyjnego, którego cena zmalała o 4,3% do 560 zł/t. W mniejszym stopniu potaniało natomiast żyto paszowe - o 2,5% do 522 zł/t, jęczmień browarniany - o 2,3% do 675 zł/t, pszenica paszowa - o 1,6% do 634 zł/t, żyto konsumpcyjne - o 1,1% do 578 zł/t i pszenżyto - o 0,5% do 590 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
29.05.2016
22.05.2016
 
29.05.2016
22.05.2016
Pszenica
k.
634
645
-1,6
26,8
35,3

 
p.
655
654
0,1
52,5
44,5
Żyto
k.
521
526
-1,1
1,0
1,4

 
p.
522
535
-2,5
0,3
0,2
Jęczmień
k.
560
585
-4,3
0,2
0,1

 
p.
596
595
0,2
4,3
2,8

 
b.
675
691
-2,3
1,1
1,2
Kukurydza
p.
681
674
1,0
9,9
9,5
Owies
k.
599
578
3,5
0,1
0,3

 
p.
564
553
2,0
0,0
0,1
Pszenżyto
p.
590
593
-0,5
4,0
4,6
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 29 maja 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 52,5% i 26,8%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 9,9%.
 


Tagi:
źródło: