| Autor: redakcja1

Kukurydza dominuje w skupie. Średnia cena oscyluje w granicy 560 zł/t

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 16 do 23 października 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano zróżnicowany stosunek cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Kukurydza dominuje w skupie. Średnia cena oscyluje w granicy 560 zł/t

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa konsumpcyjnego, jęczmień (oba rodzaje), żyta konsumpcyjnego oraz pszenicy konsumpcyjnej. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena owsa konsumpcyjnego, który podrożał o 1,1% do 519 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia paszowego o 0,8% do 529 zł/t, żyta konsumpcyjnego o 0,8% do 525 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej o 0,7% do 638 zł/t, a także jęczmienia browarnianego o 0,2% do 680 zł/t.

Spadek cen zbóż

W okresie od 16 do 23 października br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku owsa paszowego, który potaniał o 4,7% do 469 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie żyta paszowego o 4,5% do 478 zł/t, pszenżyta - o 1,7% do 540 zł/t, kukurydzy - o 0,9% do 564 zł/t, pszenicy paszowej - o 0,1% do 639 zł/t oraz jęczmienia konsumpcyjnego o 0,3% do 516 zł/t.
Ceny zbóż w punktach skupu
Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
23.10.2016
16.10.2016

 
23.10.2016
16.10.2016
Pszenica
k.
638
633
0,7
29,1
36,0

 
p.
639
640
-0,1
24,7
25,7
Żyto
k.
525
521
0,8
1,7
2,9

 
p.
478
501
-4,5
0,3
0,4
Jęczmień
k.
516
518
-0,3
0,3
0,2

 
p.
529
524
0,8
0,8
1,2

 
b.
680
679
0,2
3,1
4,8
Kukurydza
p.
564
569
-0,9
38,4
26,4
Owies
k.
519
513
1,1
0,2
0,3

 
p.
469
493
-4,7
0,1
0,1
Pszenżyto
p.
540
549
-1,7
1,2
2,1
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 23 października 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała kukurydza – 38,4%. Na kolejnym miejscu znalazła się natomiast pszenica konsumpcyjna z udziałem rzędu 29,1% i paszowa -24,7%.
 


Tagi:
źródło: