| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie. Pszenica konsumpcyjna podrożała do 688 zł/t

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 11 do 18 października 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen siedmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi. Bez zmian pozostały cen kukurydzy, dalej wycenianej na 650 zł/t.

Ceny zbóż w skupie. Pszenica konsumpcyjna podrożała do 688 zł/t

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

18.10.2015

11.09.2015

 

18.10.2015

11.09.2015

Pszenica

k.

688

665

3,5

39,6

29,1

 

p.

670

673

-0,5

19,4

18,1

Żyto

k.

519

514

1,0

1,5

1,9

 

p.

515

512

0,6

0,7

0,9

Jęczmień

k.

574

570

0,7

0,2

0,3

 

p.

593

590

0,5

1,3

1,4

 

b.

678

679

-0,2

3,8

3,9

Kukurydza

p.

650

650

0,0

28,3

40,0

Owies

k.

518

512

1,2

0,5

0,5

 

p.

481

497

-3,2

0,1

0,0

Pszenżyto

p.

574

573

0,2

4,6

4,0

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż

 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy konsumpcyjnej, owsa konsumpcyjnego, żyta (oba rodzaje), jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego oraz pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował pszenicę konsumpcyjną, która podrożała o 3,5% do 688 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego - o 1,2%, żyta konsumpcyjnego - o 1%, jęczmienia konsumpcyjnego - o 0,7%, żyta paszowego – o 0,6%, jęczmienia paszowego – o 0,5% i pszenżyta - o 0,2%.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny owsa paszowego, pszenicy paszowej i jęczmienia browarnianego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z owsem paszowym, którego cena zmalała o 3,2% do 481 zł/t. W mniejszym stopniu potaniała natomiast pszenica paszowa (-0,5%) i jęczmień browarniany (-0,2%).


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 18 października 2015 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i kukurydza odpowiednio: 39,6% i 28,3% (razem 67,9%), trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast pszenica paszowa – 19,4%, a czwarte pszenżyto – 4,6%.
 



Tagi:
źródło: