| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie (27.09.2015)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 20 do 27 września 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen siedmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Ceny zbóż w skupie (27.09.2015)

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

27.09.2015

20.09.2015

 

27.09.2015

20.09.2015

Pszenica

k.

669

666

0,5

36,6

40,8

 

p.

702

680

3,3

29,5

26,0

Żyto

k.

523

509

2,6

2,2

2,6

 

p.

519

521

-0,3

1,3

2,0

Jęczmień

k.

566

559

1,1

0,2

0,2

 

p.

581

577

0,7

2,0

2,1

 

b.

675

675

0,0

6,5

10,9

Kukurydza

p.

626

632

-0,8

16,0

9,4

Owies

k.

505

505

-0,1

0,5

0,5

 

p.

498

490

1,7

0,1

0,2

Pszenżyto

p.

570

570

0,1

5,1

5,3

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane


Notowania zbóż
 

Wzrost cen zbóż


Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy (oba rodzaje), żyta konsumpcyjnego, owsa paszowego, jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego oraz pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował pszenicę paszową, która podrożała o 3,3% do 702 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny żyta konsumpcyjnego - o 2,6%, owsa paszowego - o 1,7%, jęczmienia konsumpcyjnego - o 1,1%, jęczmienia paszowego – o 0,7%, pszenicy konsumpcyjnej – o 0,5% i pszenżyta - o 0,1%.


Spadek cen zbóż


W tym samym czasie spadkowi uległy ceny kukurydzy, żyta paszowego i owsa konsumpcyjnego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z kukurydzą, której cena zmalała o 0,8% do 626 zł/t. W mniejszym stopniu potaniało natomiast żyto paszowe (-0,3%) i owies konsumpcyjny (-0,1%).

Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 27 września 2015 r., największe znaczenie miała pszenica, odpowiednio konsumpcyjna i paszowa: 36,6% i 29,5% (razem 66,1%), trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 16%, a czwarte jęczmień browarniany – 6,5%.



Tagi:
źródło: