| Autor: redakcja1

W skupie tylko pszenica i pszenżyto podrożały

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 21 do 28 lutego 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen ośmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

W skupie tylko pszenica i pszenżyto podrożały

Ceny zbóż w punktach skupu

Surowiec

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodn. zmiana ceny [%]

Strukt. obrot. [%]

 

 

2016.02.28

2016.02.21

 

2016.02.28

2016.02.21

Pszenica

k.

658

654

0,7

41,6

51,2

 

p.

675

628

7,5

37,3

23,6

Żyto

k.

529

530

-0,3

2,6

4,4

 

p.

553

564

-2,0

0,7

1,1

Jęczmień

k.

572

575

-0,5

0,2

0,1

 

p.

602

604

-0,4

2,0

2,6

 

b.

719

731

-1,7

1,0

1,4

Kukurydza

p.

677

680

-0,4

8,9

7,6

Owies

k.

581

594

-2,3

0,6

0,9

 

p.

541

577

-6,3

0,0

0,1

Pszenżyto

p.

580

574

1,1

5,2

7,1

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Zwyżki cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano jedynie w odniesieniu do pszenicy (oba rodzaje) oraz pszenżyta. W ujęciu procentowym większy wzrost cechował pszenicę paszową, która podrożała o 7,5% do 675 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenżyta - o 1,1% do 580 zł/t, a także pszenicy konsumpcyjnej - o 0,7% do 658 zł/t.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny owsa (oba rodzaje), żyta (oba rodzaje), jęczmienia (wszystkie trzy rodzaje) oraz kukurydzy. Najbardziej znaczące zniżki były związane z owsem paszowym, którego cena zmalała o 6,3% do 541 zł/t. W mniejszym stopniu potaniał natomiast owies konsumpcyjny o 2,3% do 581 zł/t, żyto paszowe - 2% do 553 zł/t, jęczmień browarniany - o 1,7% do 719 zł/t, jęczmień konsumpcyjny - o 0,5% do 572 zł/t, jęczmień paszowy - o 0,4% do 602 zł/t, kukurydza - o 0,4% do 677 zł/t oraz żyto konsumpcyjne - o 0,3% do 529 zł/t.
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 28 lutego 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 41,6% i 37,3%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 8,9%.



Tagi:
źródło: