| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie. Pszenica o kilka złotych w górę

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 1 do 8 maja 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż w skupie. Pszenica o kilka złotych w górę

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia (browarniany i paszowy), pszenicy (oba rodzaje), pszenżyta oraz owsa konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował jęczmień browarniany, który podrożał o 5,1% do 701 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia paszowego - o 1,5% do 594 zł/t, pszenicy paszowej - o 0,8% do 649 zł/t, pszenżyta - o  0,4% do 610 zł/t, owsa konsumpcyjnego - o 0,3% do 610 zł/t oraz pszenicy konsumpcyjnej - o 0,2% do 646 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W tym samym czasie spadkowi uległy ceny owsa paszowego, żyta (oba rodzaje), kukurydzy oraz jęczmienia konsumpcyjnego. Najbardziej znaczące zniżki były związane z owsem paszowym, którego cena zmalała o 4,4% do 550 zł/t. W mniejszym stopniu potaniało natomiast żyto paszowe - o 2,3% do 525 zł/t,  kukurydza - o 1,1% do 658 zł/t, jęczmień konsumpcyjny - o 0,8% do 567 zł/t i żyta konsumpcyjnego - o 0,6% do 532 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodniowa
zmiana
ceny [%]

Strukt. obrot.
[%]


 


 

8.05.2016

1.05.2016


 

8.05.2016

1.05.2016

Pszenica

k.

646

645

0,2

36,3

35,3


 

p.

649

644

0,8

47,9

44,6

Żyto

k.

532

535

-0,6

1,2

1,6


 

p.

525

538

-2,3

0,2

0,2

Jęczmień

k.

567

572

-0,8

0,2

0,1


 

p.

594

586

1,5

2,4

2,5


 

b.

701

667

5,1

1,2

1,3

Kukurydza

p.

658

665

-1,1

6,1

8,4

Owies

k.

610

608

0,3

0,2

0,5


 

p.

550

576

-4,4

0,0

0,9

Pszenżyto

p.

586

583

0,4

4,3

4,5

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 8 maja 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 47,9% i 26,3%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 6,1%.



Tagi:
źródło: