| Autor: redakcja11

Ceny zbóż w skupie. Wzrostowy początek czerwca

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 29.05 do 05.06.2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż w skupie. Wzrostowy początek czerwca

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy konsumpcyjnej, żyta (oba rodzaje), jęczmienia (wszystkie rodzaje), kukurydzy, owsa paszowego i pszenżyta. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował jęczmień browarniany, który podrożał o 8,9% do 735 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny żyta paszowego i konsumpcyjnego odpowiednio o 3,3% do 539 zł/t, i 1,2% do 527 zł/t. Kolejne zwyżki były związane z pszenicą konsumpcyjną – o 1,2% do 641 zł/t, kukurydzą - o 1,6% do 692 zł/t, jęczmieniem paszowym – o 0,6% do 599 zł/t, jęczmieniem konsumpcyjnym - o 0,4% do 562 zł/t, pszenżytem – o 0,3% do 591 zł/t. Z kolei cena owsa paszowego zwiększyła się o 1,9% do 575 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 29 maja do 5 czerwca br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż spadkowi uległy ceny owsa konsumpcyjnego i pszenicy paszowej. Bardziej potaniał owies konsumpcyjny, którego cena zmalała o 3,4% do 578 zł/t. Natomiast pszenica paszowa w ujęciu tygodniowym spadła o 0,6% do 651 zł/t.
 

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
5.06.2016 29.05.2016
 
5.06.2016 29.05.2016
Pszenica k. 641 634 1,2 30,2 26,8

 
p. 651 655 -0,6 45,1 52,5
Żyto k. 527 521 1,2 2,2 1,0

 
p. 539 522 3,3 0,3 0,3
Jęczmień k. 562 560 0,4 0,2 0,2

 
p. 599 596 0,6 3,2 4,3

 
b. 735 675 8,9 1,8 1,1
Kukurydza p. 692 681 1,6 11,5 9,9
Owies k. 578 599 -3,4 0,2 0,1

 
p. 575 564 1,9 0,1 0,0
Pszenżyto p. 591 590 0,3 5,2 4,0

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 5 czerwaca 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 45,1% i 30,2%. Na trzecim miejscu znalazła się natomiast kukurydza: 11,5%.
 



Tagi:
źródło: