| Autor: redakcja1

Ceny mleka w Polsce nadal spadają

Na rynku krajowym w kwietniu, pod wpływem niskich cen na rynkach globalnych, ceny mleka surowego i produktów jego przerobu nadal malały - podają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny mleka w Polsce nadal spadają
Zmiany cen przetworów świeżych były różnokierunkowe, ale przeważały wzrosty. Najbardziej zwyżkowały ceny mleka skondensowanego o 4,8%. Podrożały też serki twarogowe i homogenizowane o 0,3-0,7%, świeże mleko tłuste w kartonie, chude mleko UHT o 0,5-0,6% oraz tłusty ser twarogowy o 0,1%. Potaniał z kolei jogurt owocowy o 1,1%, świeże mleko półtłuste w kartonie, półtłuste mleko UHT o 0,5-0,6% oraz niektóre rodzaje śmietany o 0,2-0,4%. Ceny innych świeżych przetworów mlecznych pozostały na poziomie z marca.
 
W okresie styczeń-kwiecień br. poziom cen zbytu przetworów mlecznych był o 6% mniejszy niż w tym samym okresie przed rokiem, na czym zaważyła obniżka cen produktów trwałych, czyli serów dojrzewających o 12-14%, odtłuszczonego mleka w proszku o 13%, pełnego proszku mlecznego o 10% oraz masła konfekcjonowanego i w blokach o 7-8%, a także mleka UHT o 7-12%.
 
Dynamicznie wzrastający skup mleka sprawia, że mimo niskich cen otrzymywanych w eksporcie zakłady mleczarskie zwiększają produkcję. W marcu, w odniesieniu do lutego, wzrosła produkcja wszystkich przetworów, w tym najbardziej masła o 21% i chudego mleka w proszku o 18%.


Tagi:
źródło: