Kierunki zmian cen żywca wołowego na rynku unijnym oraz kurs euro mają wpływ na poziom cen bydła w Polsce. W styczniu 2018 r. krajowa cena skupu bydła ogółem wynosiła 6,58 zł/kg i była mniejsza o 1,5% w porównaniu z grudniem 2017 r., a młodego bydła – zmalała o 1% do 6,80 zł/kg. Zarówno bydło ogółem, jak i młode bydło były droższe o 4% niż w styczniu 2017 r. W dniach 12–18.02.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy krajowym producentom płacono 6,88 zł/kg, czyli więcej o 0,6% niż w porównywalnym tygodniu stycznia 2018 r. oraz o 6% niż przed rokiem.
Prognozowany na 2018 r. wzrost globalnej produkcji wołowiny, przede wszystkim u głównych jej producentów, tj. w USA i Brazylii, będzie wywierał presję na obniżkę cen na rynku światowym i unijnym. Równocześnie zwiększające się globalne spożycie tego mięsa może hamować ich spadek w UE.
Ceny żywca wołowego w Polsce w dużej mierze zależą od poziomu cen w UE. Wynika to z dużego udziału eksportu w krajowej produkcji wynoszącej 90%, a także zmian kursu euro. Ze względu na konkurencyjność cenową polskiej wołowiny na rynku Wspólnoty, przy utrzymującym się dużym zapotrzebowaniu, głownie ze strony UE oraz Turcji i Izraela, krajowe ceny skupu bydła ogółem i młodego bydła w pierwszym półroczu 2018 r. mogą utrzymywać się powyżej poziomu z analogicznego okresu 2017 r.
Zespół Ekspertów KOWR uwzględniając sezonowe wahania podaży i popytu przewiduje, że w okresie objętym prognozą ceny skupu żywca wołowego mogą kształtować się następująco:
a) bydło ogółem:
-
marzec – 6,20-6,50 zł/kg,
-
czerwiec – 6,30-6,70 zł/kg,
b) młode bydło rzeźne:
-
marzec – 6,50-6,80 zł/kg,
-
czerwiec – 6,40-6,80 zł/kg.