| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (28.05.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 21 do 28 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kurcząt typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (28.05.2017)
 
W dniach od 21 do 28 maja 2017 r. doszło do spadku cen nogi z kurczaka - o 9,2% do 4900 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6083 zł/t, a najmniej w północnym – 4582 zł/t.
 
Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 3,4% do 6117 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% – o 0,2% do 8710 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,5% do 3476 zł/t, podudzia z kurczaka – o 1% do 5139 zł/t, uda z kurczaka – o 4,8% do 5303 zł/t, filety z piersi indyka o 0,5% do 16853 zł/t, wątroby z kurczaka o 1,7% do 2455 zł/t, podudzia z indyka o 1,3% do 4606 zł/t, a także wątroby z indyka o 1,5% do 4522 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6117
-3,4
5500
5402
 
 
6843
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4897
1,1
4835
4881
4795
5512
tuszki indyków patroszonych 73%
8710
-0,2
 
 
8289
 
 
8816
ćwiartki z kurczaka
3476
-0,5
3372
3505
3287
3555
skrzydła z kurczaka
5204
0,2
5800
4771
4624
5706
filety z piersi kurczaka
13290
0,0
12663
13141
12245
14067
nogi z kurczaka
4900
-9,2
4582
5516
6083
4772
podudzia z kurczaka
5139
-1,0
4393
4998
6054
5668
uda z kurczaka
5303
-4,8
4711
5458
5515
5325
filety z piersi indyka
16853
-0,5
17086
15960
 
 
17285
skrzydła z indyka
4692
2,3
5095
4340
 
 
4696
uda z indyka
9596
1,3
10109
8804
 
 
9898
podudzia z indyka
4606
-1,3
4764
4110
 
 
4885
wątroby z kurczaka
2455
-1,7
2595
2327
3268
2340
wątroby z indyka
4522
-1,5
4311
4443
3595
4968


Tagi:
źródło: