Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

  • 2020-02-17

    Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych

    W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych. Objęto nią 80 podmiotów produkujących wyroby z nadzieniem typu pierogi, pyzy, kartacze, knedle oraz zapiekanki, pizze i kanapki.

  • 2020-02-17

    Jakość handlowa przetworów owocowych i orzechów

    W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i orzechów. Produktami priorytetowymi były dżemy, konfitury, powidła, marmolady, suszone i kandyzowane owoce, orzechy i bakalie. Kontrolą objęto 61 podmiotów.

  • 2019-12-27

    Jakość handlowa piwa

    W III kw. 2019 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa. Objęto nią 51 podmiotów.

  • 2019-06-03

    Niezamierzona obecność alergenów w żywności - czeskie wytyczne

    Według art. 36 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.) Komisja Europejska przyjmuje akty wykonawcze w odniesieniu do dobrowolnych informacji na temat żywności dotyczących m.in. możliwej i niezamierzonej...

  • 2019-04-19

    Produkt polski

    Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dotyczących łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców, pragnie przypomnieć, że od dnia 1 stycznia 2017 r. obowiązują przepisy w tym zakresie (ustawa z dnia 4 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 13.12.2016, poz. 2007)).

  • 2019-04-08

    Zmiana przepisów w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw

    Od 26 marca 2019 roku obowiązuje rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/428 z dnia 12 lipca 2018 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 543/2011 w zakresie norm handlowych w sektorze owoców i warzyw (Dz.U. L 75 z 19.3.2019, str. 1).

  • 2019-01-09

    Nowe przepisy – rolniczy handel detaliczny do sklepów, restauracji, stołówek itp.

    Od 1 stycznia 2019 roku weszła w życie nowa regulacja prawna, opracowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotycząca rolniczego handlu detalicznego. Nowy przepis to ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji (Dz. U. poz. 2242).

  • 2018-10-08

    IJHARS w sprawie interpretacji przepisów dotyczących tuńczyka w puszkach

    W przypadku konserw sprzedawanych jako kawałki tuńczyka obecność tuńczyka rozdrobnionego/strzępów nie jest akceptowana.

  • 2018-10-04

    Nowe przepisy odnośnie kontroli jakości handlowej owoców i warzyw

    7 września 2018 roku weszła wżycie ustawa z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia efektywności prowadzonych działań kontrolnych w zakresie niektórych rynków rolnych. Ustawa ta wprowadza istotne zmiany do ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu, a także do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.

  • 2018-09-12

    Czy to na pewno „Bita śmietanka”/„Bita śmietana”?

    Inspekcja JHARS przypomina, że w myśl rozporządzenia nr 1308/20131[1] przetwory mleczne to produkty uzyskane wyłącznie z mleka, przy założeniu że można dodać substancje konieczne do ich wytworzenia, pod warunkiem że nie stosuje się ich do zastąpienia – w całości lub części – jakichkolwiek naturalnych składników mleka.

  • 2017-07-26

    Wytyczne dotyczące znakowania alergenami

    Opublikowano zawiadomienie dotyczące podawania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

  • 2017-03-17

    Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2016 r.

    Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.