Różne stanowiska naukowców ws. bezpieczeństwa GMO

Dnia 24 stycznia 2015 roku grupa ponad 300 naukowców skupionych w ENNSSER - Europejska Sieć Naukowców dla Odpowiedzialności Socjalnej i Środowiskowej podpisała dokument dotyczący utrzymującego się braku naukowego porozumienia w sprawie bezpieczeństwa GMO – podaje FAMMU/FAPA.

Różne stanowiska naukowców ws. bezpieczeństwa GMO

Brak naukowego porozumienia w sprawie bezpieczeństwa GMO

Organizacja ENSSER powstała w 2009 roku aby w celu zbliżenia nauki i badań dla ochrony środowiska, różnorodności biologicznej i zdrowia ludzi przeciw niekorzystnym wpływom nowych technologii i ich produktów.

Zdaniem naukowców, pozorny konsensus w odniesieniu do GMO jest sztuczny. Rygorystyczne oceny bezpieczeństwa GMO są hamowane ze względu na brak niezależności zainteresowanych.

Jak wynika z danych ENSSER, badania mające na uwadze dobro publiczne są w dalszym ciągu hamowane, a dostęp do informacji o badaniach jest ograniczany. W związku z tym, nie oceniają oni czy produkty GMO są bezpieczne czy też nie, ale ostrzegają, że debata i obiektywna analiza tych kontrowersyjnych upraw jest wprowadzana na fałszywe tory.

Pierwsze krytyczne w stosunku do kwestii GMO stanowisko badacze skupieni w ENSSER zajęli już w październiku 2013 roku, w odpowiedzi na twierdzenia lobby biotechnologicznego, że jakoby jest wśród naukowców porozumienie w kwestii GMO.

Jeden z sygnatariuszy dokumentu, profesor Genetyki i Biologii Molekularnej Jack Heinemann z Uniwersytetu Canterbury wyraził opinię, że - zaufanie publiczne wobec GMO nie wzrośnie, tak długo jak niektórzy uczeni będą próbować trzymać się z dala od zadawanych pytań o ich bezpieczeństwo czy efektywność. Nawet jeśli odpowiedzi na temat istniejących odmian GMO pojawią się już jutro, to nie oznacza, że kolejne produkty GMO w przyszłości powinny być wykluczone z zadawania nowych pytań - informuje FAMMU/FAPA.