Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Cudowne źródło przeciwutleniaczy

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W ostatnich latach zmienia się podejście do roli, jaką w kształtowaniu zdrowia człowieka...

W ostatnich latach zmienia się podejście do roli, jaką w kształtowaniu zdrowia człowieka odgrywa żywność. Wzrasta zainteresowanie przeciwutleniaczami (antyoksydantami) jako komponentami diety, co jest związane z ich korzystnym wpływem na ludzkie zdrowie. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że poprawnie skomponowana dieta, dostarczająca energii głównie ze źródeł roślinnych może zapobiegać rozwojowi pewnych chorób, np. nowotworów lub arteriosklerozy.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Szczególne zainteresowanie wzbudza aktywna rola niektórych substancji pokarmowych w kształtowaniu dobrego zdrowia i długowieczności oraz w procesach inicjacji, promocji i hamowania chorób, szczególności chorób nowotworowych i układu krążenia.

Wśród substancji bioaktywnych zawartych w żywności niezwykle istotną rolę odgrywają przeciwutleniacze takie jak polifenole, witamina C, E i karotenoidy. Szczególnie dużą aktywnością przeciwutleniającą wśród produktów roślinnych wyróżniają się owoce jagodowe bogate w antocyjany i taniny, a także produkty przetworzone, jak soki i wina.
W grupie warzyw wskazać należy na pomidory i przetwory pomidorowe bogate w likopen, ponadto takie gatunki, jak: czosnek, jarmuż, brokuły, buraki i brukselka.

Burak ćwikłowy jest powszechnie uprawianym w Polsce warzywem korzeniowym. Korzenie buraka spożywa się w postaci wielu potraw i przetworów. Burak ćwikłowy jest spożywany w stanie świeżym przez większą część roku, ponadto stanowi jedno z podstawowych warzyw wykorzystywanych powszechnie w przemyśle przetwórczym do produkcji ćwikły, soków pitnych, zup, konserw, mrożonek. U młodych roślin częścią jadalną są również liście.

W świeżej masie buraka znajduje się ok. 1,8% białka i 4,9% cukrów, 1% błonnika. Są one ponadto źródłem soli mineralnych, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Liście buraka zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie. Zwraca się uwagę na dużą wartość dietetyczną buraków ze względu na obecność błonnika, wpływającego korzystnie na procesy trawienne.

Za właściwości przeciwutleniające buraka ćwikłowego odpowiedzialne są głównie betalainy. Barwniki betalainowe buraka ćwikłowego składają się z fioletowej betacyjaniny (betanina) i żółtej betaksantyny. Znacznie większą aktywność przeciwutleniającą wykazują barwniki czerwone, niż barwniki żółte. Betanina łatwiej przenika z przewodu pokarmowego do krwioobiegu i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Działa odkwaszająco oraz regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. Staje się wschodzącą gwiazdą wśród antyoksydantów. Burak ćwikłowy jako jedyne warzywo zawierające betaninę, stał się surowcem do produkcji barwników naturalnych, dopuszczonych do stosowania bez ograniczeń w przemyśle spożywczym.

Polska znajduje się w światowej czołówce jeśli chodzi o spożycie burków ćwikłowych,
a dzięki zawartej w nich betaninie, która ma duże właściwości antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na nasz organizm z żywieniowego punktu widzenia.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl