| Autor: redakcja1

Najnowsze prognozy Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA)

Prognoza globalnej produkcji pszenicy w sezonie 2019/20 została podniesiona o 0,5 mln ton (od lutego), do rekordowych 764,5 mln ton. Jednocześnie dzięki większej (m/m) konsumpcji (754,9 mln ton) i mniejszym zapasom początkowym, obniżono o 0,9 mln ton do 287,1 mln ton oczekiwane zapasy na koniec obecnego sezonu. Zapasy nadal będą jednak rekordowo duże.

Najnowsze prognozy Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA)
W marcowej prognozie USDA unijny eksport pszenicy pozostawiony został na bardzo wysokim poziomie 32 mln ton (trzeci wynik w historii).

Światowe zbiory kukurydzy podniesiono o symboliczne 0,4 mln ton, do 1,112 mld ton (sezon 2019/20). Oznacza to poziom o tylko 1% mniejszy niż sezon wcześniej. Globalna konsumpcja (1,135 mld ton) została również symbolicznie skorygowana w górę i znacznie przekroczy poziom produkcji. Mimo, że podniesione zostały nieco (0,5 mln ton) zapasy na koniec sezonu, to i tak będą one o 7% mniejsze niż sezon wcześniej. Oznacza to spadek globalnych zapasów kukurydzy już trzeci sezon z rzędu.

 
Unijny import kukurydzy pozostawiony został na wysokim poziomie 21 mln ton, w porównaniu do rekordowych 25,2 mln ton w sezonie 2018/19.

Światowa produkcja soi wzrosła (w porównaniu do lutego) o 2,4 mln ton. USDA podniósł po 1 mln ton oczekiwane zbiory w Argentynie (do 54 mln ton) i w Brazylii (do rekordowych 126 mln ton). Najnowsza prognoza zakłada światową produkcję nasion soi na poziomie 341,8 mln ton (-5% r/r). Doskonałe (rekordowe) zbiory w Ameryce Południowej  zrekompensują w znacznym stopniu spadek amerykańskiej produkcji. Światowa konsumpcja soi powinna sięgnąć rekordowe 351,1 mln ton i podobnie jak w bilansie kukurydzy przewyższy produkcję. W konsekwencji zapasy na koniec obecnego sezonu spadną o 11% (r/r).

 
Unijny import soi pozostawiano (m/m) na 15,2 mln ton (nieco więcej niż sezon wcześniej). Chiny sprowadzą 88 mln ton (bez zmian od lutego, ale +7% r/r) i odpowiadać będą za 58% światowego importu i 30% globalnej konsumpcji nasion.


Tagi:
źródło: