| Autor: redakcja1

Najnowsze prognozy Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA)

Opublikowana przez USDA (10-listopada) prognoza globalnych bilansów na rynku zbóż i oleistych w sezonie 2020/21 zapowiada znacznie mniejsze niż oczekiwano w październiku zbiory kukurydzy i soi i tylko minimalne gorsze, ale rekordowe pszenicy na świecie. Amerykanie odpowiadają za połowę korekty w dół zbiorów soi i mniejszą część w przypadku kukurydzy (większe redukcja dotyczy Ukrainy). Jednocześnie mocno, bo blisko dwukrotnie, wzrosły prognozy chińskiego eksportu kukurydzy.

Najnowsze prognozy Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA)
PSZENICA:
 
Analitycy USDA obniżyli (m/m) o skromne 0,7 mln ton do 772,4 mln ton globalną produkcję pszenicy w sezonie 2020/21 (nadal rekord). Wzrost zbiorów w Rosji (+0,5 mln ton) w części zrównoważył cięcie produkcji w Argentynie (-1 mln ton) i minimalne w UE (-0,2 mln ton) . Światowe zużycie pszenicy podniesiono o 1,7 mln ton do 752,7 mln ton. W konsekwencji bilans na światowym rynku tego zboża poprawi się w sezonie 2020/21, czego wynikiem powinien być wzrost (i tak już rekordowych) zapasów do 320,5 mln ton (+6,6% r/r).
 
Tegoroczne słabe zbiory pszenicy w UE zostały obniżone o 0,2 mln ton (w stosunku do października), do tylko 136,6 mln ton (-11,9% - r/r). Po stronie popytowej bilansu po 0,5 mln ton podniesiony został eksport (do 26 mln ton) i zużycie (do 48,5 mln ton). W konsekwencji zredukowane zostały o 1 mln ton (w stosunku do października) zapasy końcowe, które szacowane są na 13,0 mln ton (14,8 mln ton - rok wcześniej).
 
KUKURYDZA:
 
Oczekiwane światowe zbiory kukurydzy obniżono o 14,2 mln ton (m/m), do 1,1445 mld ton. Oznacza to ciągle poziom o 2,6% wyższy niż w sezonie 2019/20. Za cięcie prognoz (m/m) odpowiada głównie Ukraina (-8 mln ton) i Stany Zjednoczone (-5,5 mln ton). Minimalna korekta w dół (-0,9 mln ton) dotyczyła też zapasów początkowych. Silne cięcie podaży zostało tylko częściowo złagodzone przez mniejszą konsumpcję (głównie pasza), która szacowana jest teraz na 1,1566 mld ton. Konsekwencją ostatnich zamian jest obniżka globalnych zapasów końcowych kukurydzy w tym sezonie o 9,0 mln ton, do 291,4 mln ton (-3,9% - r/r).
 
Unijna produkcja kukurydzy została obniżona o 1,9 mln ton do 64,2 mln ton. W dużo większym zakresie (-5,5 mln ton, do 59,5 mln ton) obniżono zużycie kukurydzy na cele paszowe, spadł też prognozowany import (-4 mln ton, do 20 mln ton). W efekcie tylko symbolicznie obniżone zostały oczekiwane zapasy końcowe kukurydzy w UE w stosunku do października. Powinny one wynieść 7,3 mln ton, w porównaniu do 7,1 mln ton na koniec sezonu 2019/20.

SOJA:
 
Po ok. 2,5 mln ton obniżona została produkcja soi w USA i Argentynie w stosunku do prognozy z października. Amerykański eksport pozostawiono na wysokim poziomie 59,9 mln ton. Przełoży się to na drastyczny spadek amerykańskich zapasów nasion na koniec sezonu (do tylko 5,2 mln ton). Będą one niższe o 64% - licząc rok do roku.
 
Cięcie produkcji soi u drugiego (USA) i trzeciego (Argentyna) producenta nasion na świecie, ale pozostawienie rekordowej produkcji w Brazylii (133 mln ton) przełożyć się powinno na globalne zbiory na poziomie 362,6 mln ton (+7,7% - r/r). Efekt cięć produkcji w dużym stopniu złagodzony został przez podniesienie o 1,6 mln ton zapasów początkowych i taką samą redukcję światowego zużycia (do 369,0 mln ton). Stąd globalne zapasy końcowe soi obniżone zostały (m/m) o 2,7 mln ton (-9,3% - r/r), do tylko 86,5 mln ton.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!