Okres zimowego spoczynku w sezonie 2024/25 sprzyjał utrzymaniu dobrej kondycji drzew owocowych w sadach. Jednocześnie łagodny przebieg zimy przyczynił się do nasilenia występowania mączniaka, parcha oraz szkodników roślin, co może skutkować koniecznością intensywnej ochrony chemicznej plantacji.
Na przeważającym obszarze kraju deficyt opadów śniegu zasilającego na wiosnę wody gruntowe, miał negatywny wpływ na wigor roślin sadowniczych na początku okresu wegetacyjnego. W drugiej dekadzie marca w wyniku spadku temperatury powietrza dochodziło lokalnie do nieznacznych szkód mrozowych, szczególnie młodych pędów i pąków kwiatowych czereśni i innych gatunków drzew pestkowych. Na plantacjach, które w minionym roku doznały uszkodzeń gradowych, obserwowano zmniejszenie liczby pąków kwiatowych. Drzewa weszły w okres kwitnienia w terminach zbliżonych do średniej wieloletniej. Czynnikiem negatywnie wpływającym na kondycję drzew w tym czasie był brak opadów deszczu prowadzący do sporych przesuszeń gleby.
Warunki meteorologiczne podczas spoczynku zimowego były sprzyjające dla krzewów owocowych oraz plantacji jagodowych. W konsekwencji nie zaobserwowano strat mrozowych roślin, a okres wegetacji rozpoczął się w pierwszej połowie marca, czyli w terminie zbliżonym do średniej wieloletniej. Do lokalnych uszkodzeń krzewów m.in. porzeczki czarnej i truskawek doszło w wyniku przymrozków występujących głównie w drugiej dekadzie marca. Podobnie jak w przypadku drzew owocowych, negatywny wpływ na rozwój krzewów i plantacji jagodowych miał niski poziom wód gruntowych spowodowany niedoborem opadów deszczu.
Zaawansowanie prac polowych i siewów warzyw gruntowych pod koniec marca i na początku kwietnia 2025 r. było zróżnicowane. Najważniejszymi czynnikami wpływającym na występowanie opóźnień było niedostateczne ogrzanie i uwilgotnienie gleby. Brak odpowiedniej ilości opadów spowodował również spowolnienie i osłabienie wschodów warzyw. Na licznych plantacjach notuje się stosowanie okryw, które mają na celu zapobieganie stratom wilgoci i poprawę warunków termicznych dla kiełkujących roślin. W oczekiwaniu na sprzyjające warunki meteorologiczne producenci przygotowują rozsady, które będą wysadzane do gruntu w późniejszych terminach.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
sxc.hu