| Autor: redakcja1

Rośliny strączkowe spełniają istotną rolę w zwiększaniu produkcyjności gleb

W Polsce obserwuje się degradację gleb wynikającą z niesprzyjających warunków klimatycznych oraz z nie przestrzegania podstawowych procesów technologicznych w uprawie roślin. Stan ten powoduje systematyczne zmniejszanie się produkcyjności odmian roślin uprawnych mimo sprzyjających cech genetycznych, a także większego występowania szkodników i chorób w polowych uprawach.

Rośliny strączkowe spełniają istotną rolę w zwiększaniu produkcyjności gleb

Uprawa roślin strączkowych zwiększa produkcyjności gleb

W ocenie Doroty Paczyńskiej z Małopolskiej Ośrodka Doradztwa Rolniczego, uprawa roślin strączkowych jako źródło białka, poprawiająca strukturę gleby z ekonomicznego punktu widzenia z powodu importu śruty sojowej oraz pasz wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego i rozwój gospodarki wolnorynkowej stała się dla rolników w latach 1990 nierentowna.

W celu poprawienia aktualnego stanu w uprawach polowych ponownie zachęca się rolników do uprawy roślin strączkowych i wykorzystywania ich do produkcji pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego.

Wśród roślin rolniczych najwyższe ilości białka gromadzą właśnie rośliny strączkowe. Spełniają one istotną rolę w zwiększaniu produkcyjności gleb, poprawiając bilans azotu w glebie, poprzez symbiozę z bakteriami brodawkowymi, które wiążą wolny azot z powietrza. Wzbogacają glebę w substancję organiczną i składniki pokarmowe za sprawą resztek pożniwnych, których sucha masa wynosi od 1,5-8,0 t/ha.

Rośliny strączkowe można użytkować do celów:

1. spożywczych:

  • fasola zwyczajna
  • groch siewny
  • bób
  • ciecierzyca
  • soczewica jadalna
  • soja

2. pastewnych:

  • bobik
  • łubiny (wąskolistny, żółty)
  • peluszka
  • seradela
  • wyka

Wysokie plony roślin strączkowych można uzyskać jeśli będzie się przestrzegać reżimu technologicznego, a więc doboru gatunku do uprawy i odmiany, przedplonu, nawożenia, terminu i gęstości wysiewu, a także zwalczania chorób i szkodników.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!