| Autor: redakcja1

Przebieg warunków agrometeorologicznych od jesieni 2016 r. do wiosny 2017 r.

Ciepła i raczej bezdeszczowa pogoda we wrześniu stwarzała korzystne warunki dla przeprowadzania zbioru upraw, niesprzyjająco natomiast wpłynęła na stan uwilgotnienia wierzchniej warstwy gleby.

Przebieg warunków agrometeorologicznych od jesieni 2016 r. do wiosny 2017 r.
Na początku września zakończono siewy rzepaku ozimego. W pierwszej dekadzie omawianego miesiąca rozpoczęto siewy żyta i pszenżyta, a w połowie miesiąca pszenicy ozimej. Warunki wilgotnościowe gleby nie sprzyjały kiełkowaniu ziarna i wschodom roślin.
 
Według GUS, we wrześniu w całym kraju prowadzono zbiór kukurydzy na zielonkę, a także kontynuowano wykopki ziemniaków. W połowie miesiąca przystąpiono do zbioru buraków cukrowych oraz rozpoczęto zbiór kukurydzy na ziarno. Notowane w październiku częste, a miejscami obfite opady deszczu sporo polepszyły stan uwilgotnienia wierzchniej warstwy gleby i miały sprzyjający wpływ na procesy kiełkowania ziarna i wschody ozimin.
 
Deszczowa pogoda utrudniała jednak wykonywanie prac polowych i zbiór upraw, a chłodne dni wpłynęły na spowolnienie procesów życiowych roślin. W pierwszej połowie października zakończył się siew żyta i pszenżyta pod zbiory w 2017 r., a do końca drugiej dekady miesiąca dobiegły końca siewy pszenicy ozimej.
 
Oziminy wysiane we wrześniu pod koniec października zaczęły się krzewić. Stan wschodów upraw ozimych w październiku br. oceniono na 3,4 do 3,7 stopnia kwalifikacyjnego, a więc na poziomie wyższym od zeszłorocznego. Przebieg pogody w listopadzie był raczej korzystny dla rolnictwa. Utrzymująca się w obrębie miesiąca dodatnia temperatura powietrza podtrzymywała wegetację i stwarzała dobre warunki dla wzrostu i rozwoju ozimin.
 
Oziminy pod zbiory w 2017 r. wysiane w optymalnych terminach agrotechnicznych w listopadzie krzewiły się. Dobowe wahania temperatury powietrza sprzyjały hartowaniu się roślin. Korzystne warunki termiczne w wielu rejonach kraju wpłynęły na przedłużenie sezonu pastwiskowego do końca listopada.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!