| Autor: redakcja1

Rośliny strączkowe jadalne

Rośliny strączkowe jadalne zajmowały powierzchnię 171,6 tys. ha, tj. wyższą o 46,6%.

Rośliny strączkowe jadalne
Liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą roślin strączkowych jadalnych wyniosła 32,3 tys., czyli 3,1% ogólnej liczby gospodarstw rolnych prowadzących uprawy. Udział gospodarstw rolnych uprawiających rośliny strączkowe jadalne w ogólnej liczbie gospodarstw z uprawami strączkowych jadalnych wzrastał od 0,5% w grupie do 1 ha UR włącznie, do 20,4% w grupie 5–10 ha UR, natomiast w grupie gospodarstw uprawiających rośliny strączkowe jadalne o powierzchni 100 ha i więcej UR wynosił 7,6%.

W gospodarstwach rolnych posiadających od 5 do 50 ha UR znajdowało się 38,1% całego areału uprawy roślin strączkowych jadalnych, a gospodarstwa te stanowiły 65,3% ogółu gospodarstw prowadzących tę uprawę. Najwięcej gospodarstw uprawiających strączkowe jadalne, a więc 51,6% wszystkich gospodarstw uprawiających rośliny strączkowe jadalne posiadało od 1 do 15 ha UR, jednak w gospodarstwach tych znajdowało się tylko 18,1% zasiewów.

Wzrosła z 1 764 do 2 440 liczba wielkoobszarowych gospodarstw, a zatem posiadających 100 ha i więcej UR uprawiających rośliny strączkowe jadalne oraz powierzchnia uprawy strączkowych jadalnych w tych gospodarstwach o 38,9%.

Na 1 gospodarstwo posiadające strączkowe jadalne przypadało średnio 5,32 ha powierzchni tych upraw. Największy udział gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą strączkowych jadalnych odnotowano w województwach: lubelskim – 33,9% i małopolskim – 9,2%, a najmniejszy w województwach: śląskim – 2,0%, dolnośląskim – 2,1%, opolskim – 2,2% oraz podlaskim – 2,4%.


Tagi:
źródło: