Liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą roślin strączkowych pastewnych na ziarno wyniosła 52,8 tys., a więc 5,1% ogólnej liczby gospodarstw rolnych prowadzących uprawy.
Najniższy udział gospodarstw uprawiających rośliny strączkowe pastewne na ziarno w ogólnej liczbie gospodarstw z tymi uprawami odnotowano w grupie obszarowej do 1 ha UR włącznie – 0,6%. W grupie obszarowej 20–50 ha UR udział ten wynosił 18,3%, a najwyższe wartości wśród gospodarstw uprawiających rośliny strączkowe pastewne na ziarno zanotowano w grupach obszarowych o powierzchni: 5–10 ha UR – 22,3% oraz 1–5 ha UR – 24,7%.
W gospodarstwach rolnych posiadających od 5 do 50 ha UR znajdowało się 42,5% całego areału uprawy roślin strączkowych pastewnych na ziarno, a gospodarstwa te stanowiły 63,9% ogółu gospodarstw prowadzących te uprawy.
Niemniej zmniejszyła się z 3,1 tys. do 2,4 tys. liczba wielkoobszarowych gospodarstw, a zatem posiadających 100 ha i więcej UR, uprawiających rośliny strączkowe pastewne na ziarno oraz powierzchnia uprawy strączkowych pastewnych na ziarno w tych gospodarstwach o 14,4%. Na 1 gospodarstwo uprawiające strączkowe pastewne na ziarno przypadało średnio 3,79 ha powierzchni tych upraw.
Największy udział gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą strączkowych pastewnych na ziarno odnotowano w województwach: lubelskim – 14,9%, łódzkim – 14,2% i mazowieckim – 13,5%, a najmniejszy w województwach: opolskim – 1,7%, lubuskim – 2,3%, dolnośląskim – 2,4% i śląskim – 2,8%.