| Autor: redakcja1

Rynek unijnych migdałów

Państwa członkowskie Unii Europejskiej przodują nie tylko w produkcji migdałów, ale także w konsumpcji tych orzechów.

Rynek unijnych migdałów

Jak wykazują dane, na pierwszym miejscu pod względem produkcji plasują się Stany Zjednoczone z udziałem o wielkości 85 procent w światowym rynku migdałów. Zaraz za nimi jest Hiszpania, a potem Australia. W przypadku unijnych państw, czołowym liderem jak wiadomo jest Hiszpania, a następnie Włochy oraz Grecja.


Całkowita produkcja tych specjałów w obecnym sezonie prawdopodobnie wyniesie 91,5 tysiąca ton, gdzie sezon wcześniej było to 90,9 tysiąca ton. Biorąc pod uwagę wielkość importu, to będzie on podobny do zeszłosezonowego i wyniesie około 200 tysięcy ton w stosunku do 198 tysięcy ton z ubiegłego sezonu. Głównym dostawcą orzechów, który posiada powyżej 95 procent udziałów całego wolumenu importowego są Stany Zjednoczone. Wolumen sprowadzonych orzechów w zeszłym roku wyniósł 185 tysięcy ton, a resztę migdałów dostarczy Australia, Maroko oraz Chile.


W tym sezonie do bezpośredniej konsumpcji na unijny rynek trafi blisko 281 tysięcy ton tych specjałów, a zatem o 5 tysięcy ton więcej niż w poprzednim sezonie.



Tagi:
źródło: