Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Regenerowanie przekładni
2016-05-16 -
McHale 994 – przecinak do bel okrągłych
2016-05-06 -
PRONAR 1221A II
2022-08-10 -
Ziemniaki - tradycyjna produkcja bez nawozów
2012-01-10 -
Kopaczka do wczesnych ziemniaków MINI PYRUS
2012-04-20
Rynek unijnych migdałów
Państwa członkowskie Unii Europejskiej przodują nie tylko w produkcji migdałów, ale także w konsumpcji tych orzechów.
Jak wykazują dane, na pierwszym miejscu pod względem produkcji plasują się Stany Zjednoczone z udziałem o wielkości 85 procent w światowym rynku migdałów. Zaraz za nimi jest Hiszpania, a potem Australia. W przypadku unijnych państw, czołowym liderem jak wiadomo jest Hiszpania, a następnie Włochy oraz Grecja.
Całkowita produkcja tych specjałów w obecnym sezonie prawdopodobnie wyniesie 91,5 tysiąca ton, gdzie sezon wcześniej było to 90,9 tysiąca ton. Biorąc pod uwagę wielkość importu, to będzie on podobny do zeszłosezonowego i wyniesie około 200 tysięcy ton w stosunku do 198 tysięcy ton z ubiegłego sezonu. Głównym dostawcą orzechów, który posiada powyżej 95 procent udziałów całego wolumenu importowego są Stany Zjednoczone. Wolumen sprowadzonych orzechów w zeszłym roku wyniósł 185 tysięcy ton, a resztę migdałów dostarczy Australia, Maroko oraz Chile.
W tym sezonie do bezpośredniej konsumpcji na unijny rynek trafi blisko 281 tysięcy ton tych specjałów, a zatem o 5 tysięcy ton więcej niż w poprzednim sezonie.