| Autor: redakcja1

Uprawa GMO może prowadzić do wzrostu zużycia środków ochrony roślin

Jak wynika z raportu Uniwersytetu Virginia, uprawa roślin GMO w tym kukurydzy i soi prowadzi do obniżki poziomu stosowania insektycydów, ale do zwyżki użycia herbicydów.

Uprawa GMO może prowadzić do wzrostu zużycia środków ochrony roślin
Ten wzrost zużycia przede wszystkim glifosatu wynika ze zwiększenia odporności chwastów. Dane do badania profesor Federico Ciliberto otrzymał z więcej niż 5000 farm, gdzie uprawiano soję oraz 5000 farm z uprawą kukurydzy w USA w latach 2009-2011. Profesor wyraził opinię, że jego praca jest największym opracowaniem jakie kiedykolwiek powstało odnoszącym się do wpływu GMO na środowisko.
 
Według raportu użycie insektycydów na farmach z uprawami kukurydzy GMO, a więc odpornej na szkodnika było mniejsze o 11,2% oraz herbicydu o 1,3% względem farm stosujących uprawę tradycyjnej kukurydzy w okresie 13 lat.
 
Tymczasem w uprawach soi GMO farmerzy używali 28% więcej herbicydów, a dane pozyskano z okresu 14 lat w różnych rejonach USA. Wyższe użycie herbicydu miało miejsce w późniejszych latach w miarę zwiększenia się odporności chwastów na substancję czynną glifosat. Profesor Ciliberto oszacował, że w latach 2006-2011 zmalała powierzchnia wyłącznego stosowania glifosatu na polach soi z 70% do 41%, a w uprawach kukurydzy z 40% do 19%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!