| Autor: redakcja6

Handel owocami i warzywami we Włoszech (podsumowanie 2011 roku)

Włosi wyeksportowali w minionym roku około 4,027 mln ton owoców i warzyw. Z kolei wolumen importu osiągnął poziom 3,131 mln ton tych produktów.

Handel owocami i warzywami we Włoszech (podsumowanie 2011 roku)
W porównaniu z 2010 rokiem wielkości te wynosiły odpowiednio: 4,085 mln ton  (eksport) oraz 3,120 mln ton (import).
 
Łączna kwota, jaką uzyskali włoscy producenci za sprzedaż owoców i warzyw poza granice państwa osiągnęła poziom 3,829 mld euro wobec 3,917 mld euro rok wcześniej. Natomiast za przywiezione produkty suma ta wyniosła 2,845 mld euro w porównaniu z 2,744 mld euro w roku 2010.
 
Owoce i warzywa wyeksportowane z Włoch, ujęcie ilościowe:
- świeże owoce - 2,624 mln ton
- świeże warzywa (łącznie ze strączkowymi) – 948,0 tys. ton.
- owoce cytrusowe - 295,0 tys. ton
- owoce tropikalne - 100,0 tys. ton
- owoce suszone - 60,0 tys. ton
 
Owoce i warzywa sprowadzone do Włoch, ujęcie ilościowe:
- świeże warzywa - 1,209 mln ton
- owoce tropikalne - 851,0 tys. ton
- świeże owoce - 520,0 tys. ton
- owoce cytrusowe - 362,8 tys. ton
- owoce suszone - 187,0 tys. ton


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!