Ceny mięsa na rynku unijnym i światowym (luty 2014)

Według Komisji Europejskiej, w lutym 2014 roku, największą dynamikę spadku cen w Unii Europejskiej, bo 6,3-procentową w relacji rocznej, wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazała wieprzowina – poinformowała FAMMU/FAPA.

Ceny mięsa na rynku unijnym i światowym (luty 2014)
Ceny wieprzowiny na rynku unijnym w drugim miesiącu bieżącego roku obniżyła się o 2,0% w stosunku do stycznia. W analizowanym okresie średnia cena wieprzowiny w państwach członkowskich ukształtowała się na poziomie 160 euro/100 kg. Dla porównania, przeciętna cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 184 USD/100 kg, tj. 135 euro/100 kg, co oznacza, ze obniżyła się o 1,9% w relacji rocznej oraz o 6,2% w ujęciu miesięcznym. Jednocześnie cena wieprzowiny w Unii pozostała na poziomie o 19% wyższym od przeciętnej ceny tego gatunku mięsa na świecie.
 
W omawianym miesiącu spadły także ceny mięsa wołowego w krajach Wspólnoty i wyniosły 381 euro/100 kg, tj. o 3,3% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca, średnia cena tego mięsa spadła nieznacznie o 0,1%. Z kolei na światowym rynku wołowiny ukształtowała się na poziomie 419 USD/100 kg, czyli około 307 euro/100 kg, tj. o 2,0% niższa niż przed rokiem, ale o 1,3% wyższa w relacji miesięcznej. Natomiast równica w cenach unijnych i światowych wyniosła 24%.
 
Jednocześnie notowania mięsa drobiowego na terenie państw członkowskich osiągnęły poziom 193 euro/100 kg i była o 14% wyższa wobec cen światowych, które osiągnęły poziom 230 USD/100 kg, tj. 169 euro/100 kg. Drób podrożał także o 0,4% wobec roku poprzedniego oraz o 0,7% w stosunku do stycznia. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego w ciągu roku wzrosła o 4,3%, natomiast wobec stycznia 2014 roku – o 0,1%.


Tagi:
źródło: