| Autor: redakcja1

Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa

W celu przeciwdziałania sporemu spadkowi cen spowodowanego pandemią koronawirusa Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej.

Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa
Do 3 czerwca br. do tego projektu przystąpiło dziewięć krajów UE.
 
Do prywatnego przechowywania zaoferowano w sumie 1,445 tys. ton wołowiny, w tym najwięcej pochodzi z Polski - 442 tony. Wołowinę do prywatnego przechowywania zgłosiły również Niderlandy - 290 ton, Francja i Austria - po 220 ton, Hiszpania - 143 tony, Niemcy i Włochy - po 40 ton, Łotwa - 30 ton oraz Irlandia - 20 ton.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!