| Autor: redakcja1

Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa

W celu przeciwdziałania sporemu spadkowi cen spowodowanego pandemią koronawirusa Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej.

Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa

Do 1 lipca br. do mechanizmu przystąpiło dziewięć krajów UE. Do prywatnego przechowywania zaoferowano w sumie 2,1 tys. ton wołowiny, w tym najwięcej z Hiszpanii - 553 ton i Polski - 442 ton.

Wołowinę do prywatnego przechowywania zgłosiły również: Francja - 350 ton, Niderlandy i Austria - po 260 ton, Włochy - 125 ton, Łotwa - 50 ton, Niemcy - 40 ton i Irlandia - 20 ton.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!