Eksport mięsa wieprzowego rośnie pomimo ograniczeń wynikających z ASF i embarga rosyjskiego

Według wstępnych danych MF (za MRiRW), w pierwszych pięciu miesiącach 2017 r. eksport mięsa wieprzowego nieprzetworzonego (CN 0203) wyniósł prawie 196 tys. t i był o blisko 9% większy niż w analogicznym okresie 2016 r.

Eksport mięsa wieprzowego rośnie pomimo ograniczeń wynikających z ASF i embarga rosyjskiego
Wpływy z jego sprzedaży wzrosły o 33% do 400 mln euro, co było wynikiem 22-proc. wzrostu średnich cen transakcyjnych. Import mięsa wieprzowego zmniejszył się w tym czasie o 2,5% do 273 tys. t, natomiast wydatki na jego zakup wzrosły o 14% do 562 mln euro. Dynamika wzrostu eksportu mięsa wieprzowego w analizowanym okresie była dużo wyższa niż importu, co miało przełożenie na poprawę wyników salda handlu zagranicznego, które nadal jest ujemne i w okresie I-V 2017 r. wyniosło ok. 161 mln euro, wobec 189 mln euro w analogicznym okresie 2016 r.

Głównym partnerem Polski w wymianie handlowej wieprzowiną nadal pozostają kraje UE-28, jednak ich udział w wolumenie eksportu mięsa wieprzowego zmniejszył się w o ok. 5 pkt proc. do 70%. Do największych odbiorców tego mięsa z krajów pozaunijnych, którzy w ostatnim czasie znacząco zwiększyli zakupy w Polsce zaliczamy: Stany Zjednoczone (18% udziału w wartości eksportu), Hongkong (5%) oraz Kanadę (4%).

Jak podają eksperci BGŻ BNP Paribas na pierwszym miejscu wśród głównych odbiorców polskiej wieprzowiny, w ujęciu wartościowym, podobnie jak rok wcześniej, uplasowały się Stany Zjednoczone, które zwiększyły wydatki na zakup mięsa wieprzowego w Polsce o 76% do 70,7 mln euro (23,3 tys. t). Na drugą pozycję przesunęły się Niemcy, zwiększając dwukrotnie wydatki na zakup mięsa wieprzowego w Polsce (do 43 mln euro – 30 tys. t). Na trzecim miejscu znalazły się Włochy (40 mln euro – 22 tys. t), zaś na czwartym Czechy (31 mln euro –12 tys. t). W dalszej kolejności: Słowacja, Hongkong, Wielka Brytania oraz Litwa Na dziesiątą pozycję przesunęła się Kanada (15 mln euro – 5 tys. t), zwiększając o 73% wydatki za zakup wieprzowiny w Polsce. Pojawiają się nowe kierunki eksportu polskiej wieprzowiny, m.in.: Chile, Chorwacja, Wietnam, a także Nowa Zelandia.

W okresie styczeń-maj br. sprowadzono do Polski 273 tys. t mięsa wieprzowego, tj. o 2,5% mniej niż w analogicznym okresie ub. r. Wartość importu, w związku z wyższymi cenami, była o 14% wyższa niż rok wcześniej i wyniosła 562 mln euro. Importowana wieprzowina, pochodziła głównie z krajów UE-15 (99% wolumenu), a największymi jej dostawcami były: Niemcy (27% udziału), Belgia (26%), Dania (18%) i Holandia (12%).

Eksport mięsa wieprzowego nieprzetworzonego w 2017 r. wyniesie ok. 450 tys. t za ok. 820 mln euro i będzie o 4% wyższy niż w 2016 r., pod warunkiem, że zostanie wyhamowane rozprzestrzenianie się wirusa ASF w naszym kraju. Import może wynieść ok. 650 tys. t za 1255 mln euro, co oznacza spadek wolumenu o 2,3%, a wartości o 1%. W rezultacie ujemne saldo handlu zagranicznego mięsem wieprzowym w 2017 r. wyniesie 435 mln euro, wobec 479 mln euro w 2016 r.


Tagi:
źródło: