| Autor: redakcja6

Handel Ukrainy z Unią Europejską

Jak poinformował Bank BGŻ na podstawie AgraEurope, Ukraina otrzyma najprawdopodobniej możliwość eksportu produktów rolnych, w tym mięsa i jaj, w ramach kontyngentów taryfowych do państw członkowskich Unii Europejskiej.

Handel Ukrainy z Unią Europejską
Dnia 8 kwietnia bieżącego roku, Komitet Zarządzający ds. wspólnej organizacji rynku wsparł projekt wprowadzenia tak zwanych autonomicznych środków ds. handlowych dla Ukrainy. W przypadku akceptacji projektu przez Radę Europejską do końca kwietnia, Ukraina będzie mogła sprzedawać do krajów Wspólnoty poszczególny produkty rolne, głównie wieprzowinę, wołowinę, drób i jaja, bez opłat celnych do przyjętego wolumenu kontyngentu.
 
Według AgraEurope, w przypadku mięsa wieprzowego, władze unijne planują wprowadzić dwa kontyngenty po 20 tys. ton każdy, na mięso świeże lub chłodzone i mrożone. Z kolei dla rynku drobiu przewidziano 16 tys. ton mięsa świeżego, chłodzonego lub zamrożonego i 20 tys. ton dla mrożonych tuszek. Natomiast kontyngent dla wołowiny jest znacznie mniejszy, bo wynosi zaledwie 12 tys. ton, a dla dla jaj i przetworów jajecznych – 1,5 tys. ton, a także 3 tys. ton dla jaj świeżych i ugotowanych w skorupkach. Środki te mają obowiązywać do 31 listopada 2014 roku.
 
Jak zauważają analitycy Banku BGŻ, kontyngent na produkty rolne został wprowadzony w celu przygotowania Ukrainy do integracji z rynkiem unijnym. W tej sytuacji znaczącą rolę odegra zaplanowane na początek listopada bieżącego roku wejście w życie Umowy o Wolnym Handlu z Unią Europejską, która ma na celu stopniową liberalizację w obrocie handlowym mięsem.
 
Zdaniem ekspertów, obecne wprowadzenie kontyngentów nie wpłynie znacząco na funkcjonowanie rynku. Są to bowiem małe ilości, które będą mogły być wywożone bez cła. Znaczną rolę odegra natomiast wprowadzenie Umowy o Wolnym Handlu i otwarcie rynku na produkty rolne z Ukrainy. Według analityków, w dłuższej perspektywie spowoduje to wzrost konkurencyjności. Dotyczyć ona będzie głównie rynku jaj, gdyż pozycja Ukrainy w branży drobiu i jaj systematycznie się umacnia. Ukraińcy w tym względzie korzystają z przewagi konkurencyjnej, jaką są niższe koszty zbóż i pasz. Dzięki temu już od linku lat notowana jest dynamiczna rozbudowa potencjału produkcyjnego na Ukrainie. Z danych FAO wynika, że ta tendencja utrzyma się w kolejnej dekadzie, ze średnią stopą wzrostu na poziomie 4%. W związku z tym produkcja ukształtuje się najprawdopodobniej na poziomie o 42% wyższym w relacji dziesięcioletniej i wyniesie 1,3 mln ton w 2022 roku.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!