Kolejna tura testów na obecność końskiego DNA?

Kraje Unii Europejskiej biorą pod uwagę możliwość przeprowadzenia drugiej tury testów na obecność koniny w wołowinie – informuje FAMMU/FAPA.

Kolejna tura testów na obecność końskiego DNA?
Pomysł państw członkowskich popiera unijny komisarz ds. zdrowia – Tonio Borg. Jak podkreśla, pierwsza tura przeprowadzona w marcu wykazała obecność końskiego DNA w 4-5% produktów z wołowiny, co oznacza dość niski poziom, ale jednak o 4-5% wyższy niż oczekiwany.
 
Dodatkowo przeprowadzone badanie wykazało także 0,5% obecność leku weterynaryjnego fenylbutazonu. Zdaniem unijnego komisarza, nawet tak niewielka ilość tej substancji jest nie do przyjęcia, gdyż lek został wycofany z łańcucha żywnościowego.
 
Eksperci twierdzą, że otrzymane w marcu wyniki dotyczące obecności koniny w mięsie wołowym przywróciły zaufanie konsumentów. Niemniej, druga tura powinna zostać przeprowadzona celem określenia, czy mięso końskie nadal trafia do produktów z wołowiny.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, przeprowadzenie badań wiąże się jednak z poparciem ze strony Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.


Tagi:
źródło: