Nowe rozporządzenie dotyczące produkcji mięsa do własnego użytku

21 października br. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych podczas produkcji mięsa na użytek własny.


Podpisane rozporządzenie zastąpi aktualnie obowiązujące rozporządzenie MRiRW z 9 lipca 2007 roku, które dotyczy wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 132, poz. 919).

 

Przedstawione w nowym rozporządzeniu sposoby umożliwiają realizację przepisów znowelizowanej ustawy z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.). Z uwagi na możliwość produkowania mięsa na własny użytek także w innym gospodarstwie niż tym, z którego zwierzę pochodzi. W związku z zaistniałą sytuacją w rozporządzeniu określono zasady dotyczące wymagań odnośnie produkcji mięsa na własny użytek. Zmiana dotyczy także zarówno metody badania jak i znakowania mięsa i reguł traktujących o powiadomieniu na temat przeprowadzenia uboju.

 

Ponadto będzie istniała możliwość oddania zwierząt do uboju przeprowadzonego w innym gospodarstwie. Dla rolników takie rozwiązanie jest znacznie praktyczniejsze szczególnie wtedy, gdy najbliższa rzeźnia znajduje się w dość dużej odległości od gospodarstwa.

 

Nowe przepisy są dużo korzystniejsze dla rolników, gdyż po ich wprowadzeniu właściciel zwierzęcia samodzielnie pobrać próbkę mięsa oraz dostarczyć ją do urzędowego lekarza weterynarii do obowiązkowego badania, które ma na celu sprawdzenie próbki pod kątem obecności w mięsie włosieni.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!