| Autor: redakcja11

Porównanie cen mięsa w UE i na świecie

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w czerwcu 2016 r. największy spadek aż o 5,7% cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa ponownie dotyczył drobiu.

Porównanie cen mięsa w UE i na świecie

Ceny drobiu

Analizując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w czerwcu 2016 r. w stosunku do maja br. o 0,2%. W omawianym okresie średnia cena drobiu w krajach Wspólnoty wyniosła 1814,10 EUR/t.

Dla porównania FAMMU/FAPA podaje, że średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła 2195,80 EUR/t (2465,60 USD/t). W czerwcu 2016 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku światowym obniżyła się w odniesieniu do średniej ceny z czerwca 2015 r. o 3,6%, natomiast w stosunku do ceny z maja br. zniżkowała o 0,1%. W analizowanym okresie cena drobiu w Unii pozostawała na poziomie o 17% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.

Ceny wieprzowiny

W czerwcu 2016 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty uplasowała się na poziomie 1513,80 EUR/t, czyli była o 3,4% wyższa niż w czerwcu 2015 r. Porównując poziom cen w relacji miesięcznej okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w czerwcu br. była o 10,6% wyższa niż w maju br. W szóstym miesiącu 2016 r. za wieprzowinę na rynku światowym otrzymywano 1565,60 EUR/t (1758,00 USD/t), cena ta była wyższa o 1,9 % niż rok wcześniej, i jednocześnie o 7,3% w stosunku do ceny z maja 2016 r. W rozpatrywanym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -3%.

Ceny wołowiny

Dodatkowo w czerwcu 2016 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 3595,20 EUR/t. Była ona o większa o 1% w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 3559,50 EUR/t (3997,00 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii obniżyła się o 3,7%, natomiast miesięcznym o 0,1%. Na rynku globalnym średnia cena tego gatunku mięsa r/r zniżkowała o 6,9%, natomiast m/m zwiększyła się o 1%. 


Tagi:
źródło: