| Autor: redakcja1

Prognoza globalnej produkcji mięsa

Jak wynika z najnowszej prognozy Departamentu Rolnictwa USA globalna produkcja wieprzowiny w 2018 r. prawdopodobnie wyniesie 113 mln ton i będzie o 1,7% wyższa niż w 2017 r.

Prognoza globalnej produkcji mięsa
Zwyżka nastąpi prawie u wszystkich znaczących producentów tego mięsa, oprócz Brazylii i Wietnamu. W Chinach, będących czołowym w świecie producentem wieprzowiny, produkcja trzody chlewnej zwiększy się o 1,4% do 54,2 mln ton, w UE–28 – o 1,5% do 24,0 mln ton, w USA – o 3,3% do 12 mln ton, a w Rosji – o 7,8% do 3,2 mln ton.
 
W 2018 r. globalna produkcja wołowiny może uzyskać poziom 62,9 mln ton, czyli o 2% wyższy niż w 2017 r. Zwyżka nastąpi w USA – o 2,9% do 12,3 mln ton, w Brazylii – o 3,7% do 9,9 mln ton, w UE–28 – o 1,6% do 8,0 mln ton i w Chinach – o 0,9% do 7,3 mln ton.
 
W 2018 r. globalna produkcja kurcząt brojlerów w odniesieniu do roku 2017 prawdopodobnie zwiększy się o 1,9% do 95,6 mln ton. Wzrost produkcji będzie efektem jej zwyżki w USA o 2,2% do 19,4 mln ton, w UE–28 o 2,1% do 12,3 mln ton i w Chinach o 0,9% do 11,7 mln ton.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!