| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (19.05.2019)

Na rynku krajowym w trzecim tygodniu maja br. zwiększyły się ceny skupu żywca wieprzowego, a ceny skupu bydła i drobiu pozostały niezmienne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (19.05.2019)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 13–19.05.2019 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena trzody chlewnej, podobnie jak miesiąc wcześniej, ukształtowała się w granicy 5,83 zł/kg i była o 0,02 zł/kg większa niż tydzień wcześniej. Żywiec ten nabywano o 32% drożej niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.
 
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E płacono 172,56 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 23% niż przed rokiem. Najwyższe ceny żywca, wyrażone w walucie unijnej notowano m.in.: w Niemczech - 182,85 EUR/100 kg, Portugalii - 182,00 EUR/100 kg i w Polsce - 178,01 EUR/100 kg, a najniższe w Belgii - 148,20 EUR/100 kg i we Francji - 155,00 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W trzecim tygodniu maja br. krajowe zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 8,55 zł/kg, a zatem o 0,5% drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% taniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 32% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 13–19.05.2019 r. żywiec wołowy, podobnie jak tydzień wcześniej, nabywano po 6,30 zł/kg. Był to poziom cen o 0,5% wyższy niż miesiąc wcześniej, ale o 8% niższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W omawianym tygodniu w krajowym zbycie potaniała wołowina. W dniach 13–19.05.2019 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,04 zł/kg, czyli o blisko 1% taniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była o 6% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W trzecim tygodniu maja 2019 r. w krajowym skupie ceny żywca drobiowego utrzymały się na poziomie z poprzedniego notowania. W dniach 13–19.05.2019 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 3,46 zł/kg, a za indyki 5,55 zł/kg. Żywiec kurzy był tańszy o 1% niż przed miesiącem, ale o 3% droższy niż w tym samym okresie 2018 r. Cena żywca indyczego ukształtowała się w granicy o 0,3% mniejszej od notowanej przed miesiącem, ale o 23% większej niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 13–19.05.2019 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,42 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków zwiększyła się w obrębie tygodnia o 1% do 9,06 zł/kg. Jednocześnie był to poziom cen o 4% mniejszy niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 4%, a tuszki indyków o 15% droższe.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!