| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (21.02.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (21.02.2021)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Od trzech tygodni na rynku unijnym drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 15–21.02.2021 r. (dane Komisji Europejskiej) za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 131,07 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była jednak niższa o 29% niż przed rokiem. Tygodniowy wzrost cen zaobserwowano w siedemnastu krajach członkowskich, w tym największy w Polsce o 4% do 126,43 EUR/100 kg. Cena wieprzowiny w Polsce wyrażona w walucie unijnej była mniejsza o 3,5% od średniej ceny w UE, ale większa o 1% od ceny w Niemczech.
 
W Polsce, w trzecim tygodniu lutego br. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynko-wej MRiRW trzodę chlewną kupowano po 4,33 zł/kg, a zatem drożej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 10% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak niższa o 30% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 15–21.02.2021 r. w zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych zwiększyła się o 4% do 6,24 zł/kg. Była ona o 6% wyższa niż przed miesiącem, ale o 28,5% niższa niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu lutego br. bydło rzeźne kupowano po 6,82 zł/kg, a więc o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Cena tego żywca była również o 8% wyższa niż przed rokiem.
 
W UE za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy uzyskiwali 370,30 EUR/100 kg, czyli więcej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był o 0,3% droższy niż przed rokiem. Cena bydła tej klasy w Polsce w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 328,48 EUR/100 kg i była o blisko 42 EUR/100 kg mniejsza niż średnio w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W Polsce w dniach 15–21.02.2021 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat po 13,63 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena ćwierci była jednak wyższa o 7% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu lutego br. kontynuowana była zwyżka cen zakupu drobiu. Kurczęta brojlery zakłady kupowały po 3,48 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena indyków wyniosła 5,50 zł/kg i była wyższa o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 24% niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy otrzymywali 4,53 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż przed miesiącem. Ceny kurcząt i kaczek brojlerów były o 3% wyższe niż przed rokiem, a cena indyków – o 1% niższa.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W zakładach drobiarskich w dniach 15–21 lutego br. tuszki kurcząt patroszonych z szyjami zbywano po 6,01 zł/kg, a więc drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych wyniosła 9,97 zł/kg i była wyższa o 4% niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% niższa niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 9%, a tuszki indyków – o 10%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!