Rynek mięsa w Polsce (5.01.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (5.01.2020)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Od połowy grudnia 2019 r. na rynku krajowym spada cena trzody chlewnej. W dniach 30.12.2019 – 5.01.2020 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom 6,20 zł/kg, a więc mniej o 2% w porównaniu z poprzednim notowaniem oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena żywca była jednak większa o 51% niż przed rokiem.
 
Poziom cen zakupu żywca wieprzowego był zróżnicowany regionalnie. Najwięcej za trzodę chlewną otrzymywali producenci z makroregionu północnego – 6,24 zł/kg, obejmującego województwo kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie, a najmniej – z makroregionu zachodniego – 6,16 zł/kg, obejmującego województwo dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Na przełomie grudnia 2019 r. i stycznia 2020 r. półtusze wieprzowe zbywano po 9,19 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 0,4% niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 45,5% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 30.12.2019 – 5.01.2020 r. cena żywca wołowego ukształtowała się w granicy 6,30 zł/kg, a zatem wyższej o 2% niż we wcześniejszym notowaniu oraz o 1% niż na początku grudnia 2019 r. Jednocześnie bydło rzeźne było tańsze o 6% niż przed rokiem.
 
W zależności od regionu najwięcej za żywiec wołowy otrzymywali dostawcy z makroregionu centralnego – 6,40 zł/kg, obejmującego województwo kujawsko-pomorskie, mazowieckie, łódzkie, wielkopolskie i lubuskie, a najmniej – 5,43 zł/kg – z makroregionu północnego, obejmującego województwo podlaskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie i zachodniopomorskie.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na przełomie grudnia 2019 r. i stycznia 2020 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków po 13,05 zł/kg, a zatem o 0,10 zł/kg drożej niż w poprzednim notowaniu i o 0,04 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były jednak tańsze o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 30.12.2019 – 5.01.2020 r. w krajowym skupie podrożały kurczęta, a indyki straciły na wartości. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,29 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż przed miesiącem i rokiem. Cena indyków ukształtowała się w granicy 5,78 zł/kg, a zatem o 2% niższej niż we wcześniejszym tygodniu oraz o 1% mniejszym niż przed miesiącem. Żywiec indyczy był jednak droższy o 3% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Na przełomie roku zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 5,74 zł/kg, a więc drożej o 7% niż w poprzednim tygodniu i o 16% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 9,54 zł/kg i była niższa o 5% niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż na początku grudnia 2019 r. Jednocześnie tuszki kurcząt kosztowały więcej niż przed rokiem o 21%, a tuszki indyków – o 5%.
 


Tagi:
źródło: